Προσοχή: Η ορθορεξία έρχεται να προστεθεί στις νευρώσεις πρόσληψης τροφής
21 Ιουλίου 2019, 08:00
Μετά την ψυχογενή ανορεξία (anorexia nervοsa) και την ψυχογενή βουλιμία (boulimia nervosa), τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί ως ψυχολογική «οντότητα» και η νευρική ορθορεξία η οποία αφορά νέους ανθρώπους που προσέχουν σε υπέρμετρο βαθμό τι τρώνε, πότε το τρώνε και σε ποια ποσότητα και συνδυασμό.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Appetite» και δείχνει τώρα κάτι ακόμα: Ότι η ορθορεξία έχει σχέση σε πολλούς ασθενείς και με τις άλλες δύο σχετικές νευρώσεις, την ανορεξία και την βουλιμία!
Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Τζένιφερ Μιλς, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Υόρκης στο Τορόντο, επισημαίνει ότι η νευρική ορθορεξία συμβαίνει όταν η προσπάθεια για υγιεινή διατροφή φτάνει σε απόλυτη υπερβολή και το άτομο χάνει πέρα για πέρα τον έλεγχο στις σκέψεις και τις πράξεις του. Μάλιστα τονίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις γυναίκες όπως τα δύο πιο παλαιά, αλλά και πολλούς νέους άνδρες.
Έτσι, παρότι η νευρική ορθορεξία δεν περιλαμβάνεται στα εγχειρίδια των ψυχικών διαταραχών, όπως οι άλλες διαταραχές της διατροφής, οι ειδικοί μπορούν να την διαχωρίσουν από την απλή τήρηση σωστών προγραμμάτων διατροφής, κάνοντας σαφή διάγνωση.
Τα άτομα με νευρική ορθορεξία αποφεύγουν τις ίδιες τροφές με εκείνους που απλά προσέχουν τη διατροφή τους (π.χ. συντηρητικά, αλάτι, ζάχαρη, λίπη, ζωικά προϊόντα, γενετικά τροποποιημένα κ.α.), ωστόσο οι πρώτοι ξοδεύουν υπερβολικά πολύ χρόνο και ενέργεια για την επιλογή των «καλύτερων» τροφών. Μερικοί, μάλιστα, μπορεί να περιορίσουν το διαιτολόγιο τους σε ένα πολύ μικρό αριθμό τροφών. Και το βασικό τους μέλημα δεν είναι να μειώσουν τις θερμίδες και να φάνε πιο υγιεινά αλλά να μην βάζουν ούτε μπουκιά στο στόμα τους αν δεν έχουν ενδελεχώς ελέγξει την ποιότητά του.
Η διευθύντρια των προγραμμάτων της μη κερδοσκοπικής Εθνικής Ένωσης Διατροφικών Διαταραχών των ΗΠΑ, Λόρεν Σμόλαρ, παρατήρησε μάλιστα –όπως μετέδωσε και το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα άτομα που πάσχουν από ορθορεξία, κάνουν πάρα πολύ χρόνο για να αποφασίσουν τα προϊόντα που θέλουν να αγοράσουν και εν τέλει μπορεί να οδηγηθούν σε επικίνδυνες διατροφικές συνήθειες και σε απώλεια βάρους.
Τα πιο συχνά συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγούν σε ειδικό ψυχολόγο είναι: Το άτομο φτάνει στο σημείο να μην μπορεί να φάει τίποτα που δεν έχει παρασκευάσει το ίδιο στην κουζίνα του. Και έτσι δεν βγαίνουν πια έξω με φίλους για φαγητό.
Παρουσιάζει δε σύμπτωμα ιδεοψυχαναγκαστικής ή άλλης αγχώδους διαταραχής και «όσο επεκτείνεται η ευαισθητοποίηση του κόσμου πάνω στο θέμα, τόσο πιο συχνά οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τα συμπτώματα και μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια», επισήμανε η κ. Σμόλαρ.