Ο ρόλος των βλαστοκυττάρων στη γήρανση και την εμφάνιση γκρίζων τριχών
09 Αυγούστου 2024, 16:00
Οι τρίχες των μαλλιών μας έχουν βλαστοκύτταρα κοντά στις ρίζες. Αυτά είναι που προσδίδουν στα μαλλιά το φυσικό τους χρώμα. Όταν αυτά τα ειδικά βλαστοκύτταρα «κολλάνε» και δεν μπορούν πλέον να φέρουν εις πέρας το ρόλο τους, εμφανίζονται γκρίζες τρίχες, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα. Αυτά τα κύτταρα που ονομάζονται βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων (McSCs), πρέπει να ωριμάσουν σε μελανοκύτταρα ή χρωστικά κύτταρα. Μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια, αλλά πεθαίνουν νωρίτερα από άλλα κύτταρα, όπως τα βλαστοκύτταρα των τριχοθυλακίων. Αυτή η διαφορά μπορεί να εξηγήσει το γιατί εμφανίζονται γκρίζες τρίχες, αλλά τα μαλλιά εξακολουθούν να μακραίνουν.
Ένα νέο εύρημα είναι ότι αυτά τα κύτταρα μπορούν να κινηθούν μέσα στον θύλακα της τρίχας χωρίς να χάσουν το «στέλεχος» τους. Ξεκινούν ως «αδιαφοροποίητα» βλαστοκύτταρα, μετακινούνται και ωριμάζουν για να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους σε ό,τι αφορά το χρώμα των μαλλιών, ενώ στη συνέχεια επανέρχονται σε μία πιο πρωτόγονη μορφή.
Όπως αναφέρει το WebMD, η παραδοσιακή πεποίθηση ήταν ότι τα βλαστοκύτταρα παραμένουν πρωτόγονα, ωριμάζουν όταν χρειάζεται και μετά πεθαίνουν. Πλέον, επικρατεί η άποψη ότι πρόκειται για έναν αέναο κύκλο.
«Θεωρήθηκε ότι τα βλαστοκύτταρα των μελανοκυττάρων διατηρούνται σε αδιαφοροποίητη κατάσταση, αντί να επαναλαμβάνονται η διαφοροποίηση και η αποδιαφοροποίηση», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Mayumi Ito, PhD, καθηγητής στο Τμήμα Δερματολογίας Ronald O. Perelman και στο Τμήμα Κυτταρικής Βιολογίας στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη.
Τώρα που οι ερευνητές έχουν καταλάβει πώς και γιατί αναπτύσσονται οι γκρίζες τρίχες, το επόμενο βήμα θα είναι να αναζητήσουν έναν τρόπο να σταματήσουν αυτή τη διαδικασία.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η μετακίνηση των μελανοκυττάρων σε μια σωστή θέση μέσα στο θύλακα της τρίχας, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των γκρίζων μαλλιών», είπε ο Ito.
Η έρευνα έχει πραγματοποιηθεί σε ποντίκια μέχρι σήμερα, όπως αναφέρεται στο περιοδικό Nature. Ωστόσο, τα ευρήματα θα μπορούσαν να μεταφραστούν στους ανθρώπους.
«Επειδή η δομή του θύλακα της τρίχας είναι παρόμοια μεταξύ ποντικών και ανθρώπων, υποθέτουμε ότι τα ανθρώπινα μελανοκύτταρα μπορεί επίσης να επιδεικνύουν την πλαστικότητα ή την ικανότητα να αλλάζουν κατά την αναγέννηση των μαλλιών», είπε ο Ito.
Tags: βλαστοκύτταρα, Μαλλιά, υγιή μαλλιά