ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μικρόβια στα περισσότερα μελάνια για τατουάζ στις ΗΠΑ

05 Ιουλίου 2024, 16:00

images

«Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι τα εργοστασιακά και σφραγισμένα μελάνια τατουάζ, μπορούν να φιλοξενήσουν αναερόβια βακτήρια, που είναι γνωστό ότι ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα με χαμηλό οξυγόνο, όπως το επιδερμικό στρώμα του δέρματος, μαζί με τα αερόβια βακτήρια», αναφέρει ο ερευνητής Δρ Seong-Jae (Peter) Kim, μικροβιολόγος στο Εθνικό Κέντρο Τοξικολογικής Έρευνας του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, η έρευνα του οποίου δημοσιεύθηκε στο Applied and Environmental Microbiology, το περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

Στόχος των ερευνητών στη μελέτη αυτή, ήταν να μετρήσουν το πλήθος των μικροβιακών παραγόντων στα μελάνια τατουάζ στην αμερικανική αγορά. Σε πρώτη φάση, η ομάδα χρησιμοποίησε έναν επωαστήρα και έναν αναερόβιο θάλαμο, για να ελέγξει τα διαλύματα μελανιών για την ενδεχόμενη ύπαρξη βακτηρίων. Ο επωαστήρας χρησιμοποιήθηκε για την αναζήτηση αερόβιων βακτηρίων, τα οποία χρειάζονται οξυγόνο για να αναπτυχθούν. Ο αναερόβιος θάλαμος παρείχε τις συνθήκες ιδανικές για τα βακτήρια που δεν χρειάζονται οξυγόνο.

«Και οι δύο τύποι βακτηρίων, και τα αερόβια και τα αναερόβια, μπορούν εξίσου να μολύνουν τα μελάνια που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν», αποκάλυψε ο Δρ Kim. Στη συνέχεια ο ίδιος και η ομάδα του, εξέτασαν 75 μελάνια τατουάζ από 14 κατασκευαστές. Συνολικά, διαπίστωσαν ότι περίπου το 35% των μελανιών τατουάζ ή μόνιμου μακιγιάζ που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν μολυσμένα με βακτήρια. Ωστόσο, η μόλυνση από αυτά τα βακτήρια δεν υπήρξε η μόνη ανησυχία, σύμφωνα με τον Kim. Όπως επισημαίνει, επιπλοκές, όπως φλεγμονώδεις και αλλεργικές αντιδράσεις, καθώς και τοξικές αντιδράσεις, αποτελούν μερικούς από τους περαιτέρω κινδύνους.

«Υπό το φως των αποτελεσμάτων της μελέτης μας, θα θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης αυτών των προϊόντων για τη διασφάλιση της μικροβιακής ασφάλειας των μελανιών τατουάζ», δήλωσε ο Δρ Kim.

Η επιστημονική του ομάδα σκοπεύει να συνεχίσει να εργάζεται σε δύο επίπεδα. Πρώτα θα επιδιώξουν να αναπτύξουν ταχύτερους, ακριβέστερους και λιγότερο ενεργοβόρους τρόπους ανίχνευσης μικροβίων σε μελάνια τατουάζ. Και στη συνέχεια θα εξετάσουν βαθύτερα την ποικιλομορφία των μικροβιακών μολυσματικών παραγόντων.

Σχετικά Άρθρα