ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κατακράτηση υγρών και πώς να την αντιμετωπίσουμε

27 Ιουλίου 2024, 09:00

images

Η κατακράτηση υγρών στο σώμα δείχνει πιο φουσκωμένο, από το πρόσωπο και την κοιλιά ως τα χέρια και τους αστραγάλους. Μεγαλύτερες πιθανότητες κατακράτησης παρουσιάζουν οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι αλλά σε μικρότερο βαθμό και έκταση είναι συνηθισμένο και σε νέες γυναίκες όταν περιμένουν ή έχουν έμμηνο ρύση. 

Οι πιο κοινές αιτίες κατακράτησης υγρών, είναι η υπερβολική πρόσληψη αλατιού, η εγκυμοσύνη, οι ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες, αλλά και κάποια φάρμακα που παίρνουν οι πιο ηλικιωμένοι. Υπάρχουν, ωστόσο, και παθολογικές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφρική νόσος και η κακή κυκλοφορία του αίματος.

Αν δεν συμβαίνει ένα από τα παραπάνω για τα οποία συμβουλές μπορεί να δώσει αποκλειστικά και μόνο ο θεράπων ιατρός, τότε υπάρχουν κάποιες τεχνικές για να μειώσουμε την κατακράτηση...

Ο Δρ Samuel Mathis επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τέξας, δίνει τέσσερις συμβουλές για τον τρόπο αντιμετώπισης της κατακράτησης των υγρών.

1- Σωστή ενυδάτωση: «Όταν είμαστε ελαφρώς αφυδατωμένοι, το σώμα συγκρατεί κάθε επιπλέον υγρό. Γι’ αυτό, φροντίστε να πίνετε 1,5 με 2 λίτρα νερό ημερησίως, εκτός αν το απαγορεύει ο γιατρός σας».

2- Τακτική άσκηση: Μέσω της κίνησης, οι μύες του σώματος ωθούν τα υγρά προς τα έξω από τους ιστούς και πίσω στις φλέβες.

3- Περιορισμός αλατιού και ζάχαρης: Αν και δεν χρειάζεται να αποκλείσουμε εντελώς το αλάτι και τη ζάχαρη από τη διατροφή, ο περιορισμός αυτών των δύο συστατικών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας νερού που συγκρατεί το σώμα.

4- Αφεψήματα και συμπλήρωμα διατροφής: Ερευνητικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι κάποια συμπληρώματα και φαρμακευτικά βότανα, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος, αλλά θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας. Σε αυτά, σύμφωνα με τον Δρ Mathis, συμπεριλαμβάνονται το μαγνήσιο και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα οποία μπορούν να διαχειριστούν την ποσότητα των υγρών στο σώμα.

Σχετικά Άρθρα