Η εμμηνόπαυση και η επίδρασή της στα χαρακτηριστικά του προσώπου
08 Απριλίου 2024, 10:00
Eρευνητές προσπαθούν συνεχώς να αποκαλύψουν τα μυστικά της γήρανσης στην αναζήτηση της αιώνιας νεότητας. Η γήρανση του προσώπου, είναι ένας σημαντικός δείκτης του χρόνου στο σώμα μας. Το American Journal of Physical Anthropology, δημοσίευσε προ ετών μία πρωτοποριακή μελέτη που αποκάλυψε πώς οι άντρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διαφορετικά την ηλικία μετά την εμμηνόπαυση και την ανδρόπαυση. Η μελέτη τόνιζε την πολυπλοκότητα της διαδικασίας της γήρανσης και τον αντίκτυπό της στα χαρακτηριστικά του προσώπου. Κατέληγε δε στο συμπέρασμα ότι τα σημάδια γήρανσης των ανδρικών και γυναικείων προσώπων, είναι παρόμοιες μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Ωστόσο, μετά από αυτό το ηλικιακό όριο, τα γυναικεία πρόσωπα παρουσιάζουν μια ξεχωριστή αλλαγή. Αυτή η σημαντική απόκλιση συμπίπτει με την εμμηνόπαυση, σηματοδοτώντας μια αξιοσημείωτη καμπή στη διαδικασία γήρανσης για τις γυναίκες. Έκτοτε έχουν γίνει βέβαια πολλές άλλες μελέτες...
Μία βασική αποκάλυψη της μελέτης γενικά γύρω από αυτό το θέμα, είναι ότι το συνολικό μέγεθος της αλλαγής του σχήματος του προσώπου, που συνήθως αναφέρεται ως ποσοστό γήρανσης, ήταν σημαντικά υψηλότερο στις γυναίκες από τους άνδρες. Αυτή η ασυμφωνία, η οποία είναι ιδιαίτερα εμφανής στις πρώιμες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, υπογραμμίζει την περίπλοκη αλληλεπίδραση των βιολογικών παραγόντων που επιδρούν στη γήρανση του προσώπου.
Η γήρανση του προσώπου επηρεάζεται κυρίως από το κολλαγόνο, την κύρια δομική πρωτεΐνη που προάγει την ελαστικότητα του δέρματος. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις κολλαγόνου από τις γυναίκες σε όλη την ενήλικη ζωή τους. Επιπλέον, καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η ποσότητα και η ποιότητα του κολλαγόνου, μειώνονται. Οι γυναίκες που έχουν φτάσει στην εμμηνόπαυση, παρουσιάζουν σημαντική μείωση των επιπέδων κολλαγόνου, ιδιαίτερα στο δέρμα και τα οστά του προσώπου, λόγω της οστικής απορρόφησης στην κάτω γνάθο.
Η μελέτη διερεύνησε περαιτέρω τις περίπλοκες αλλαγές σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προσώπου με την πρόοδο της ηλικίας. Τα χείλη υφίστανται μια σειρά μετασχηματισμών, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ξηρότητας και της λέπτυνσης, ενώ τα αυτιά παρουσιάζουν προοδευτική αύξηση στο μήκος τους.
Η τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο The American Journal of Physical Anthropology, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση της γήρανσης του προσώπου, ρίχνοντας φως στους βιολογικούς μηχανισμούς που συμβάλλουν σε αυτό το φαινόμενο. Κατανοώντας την πολυπλοκότητα της γήρανσης, μια τέτοια έρευνα ανοίγει δρόμους για την ανάπτυξη καινοτόμων παρεμβάσεων για τη διατήρηση και τη βελτίωση της αισθητικής του προσώπου στην αναζήτηση της διαχρονικής ομορφιάς.