Θα τρώμε κρέας αλλά όχι από κανονική εκτροφή ζώων
02 Ιουλίου 2019, 16:41
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, το έτος 2040 το 60% του κρέατος που θα υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά των χωρών του δυτικού κόσμου, είτε θα αναπτύσσεται σε θάλαμο εργαστηρίου, είτε θα παράγεται από φυτικά προϊόντα που θα έχουν γεύση και εμφάνιση κρέατος αλλά καμία σχέση με αυτό. Δηλαδή είτε θα πρόκειται για έναν μυ πχ βοδινού ποδιού που μεγαλώνει μετά από διαδικασίες κλωνοποίησης στην γυάλα κάποιου εργαστηρίου και ως εκ τούτου δεν είναι ένα ολόκληρο ζώο που θα αναγκάσουμε να ζει σε άσχημες συνθήκες και τελικά θα σφαγιάσουμε, είτε θα πρόκειται για ένα είδος «τόφου κρέατος» που θα μιάζει αλλά δεν θα έχει καμία σχέση με ζωικό παράγωγο.
Η έκθεση της παγκόσμιας συμβουλευτικής εταιρείας«AT Kearney», που βασίζεται σε συνεντεύξεις εμπειρογνωμόνων, απαριθμεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της συμβατικής παραγωγής κρέατος, όπως και τις ανησυχίες των ανθρώπων για την καλή διαβίωση των ζώων από τη βιομηχανική γεωργία.
«Η μεγάλης κλίμακας κτηνοτροφία θεωρείται από πολλούς ένα περιττό κακό», αναφέρει η έκθεση. Και συνεχίζει: «Η συμβατική βιομηχανία κρέατος συγκεντρώνει δισεκατομμύρια ζώα και η αξία της ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Ωστόσο, οι τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις εκπομπές αερίων που μπήκαν στο μικροσκόπιο πρόσφατων επιστημονικών μελετών, οδήγησαν σε κλιματική κρίση, καταστροφές γεωργικών εκτάσεων και ρύπανση των ποταμών και των ωκεανών», όπως υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
«Η αποφυγή του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να μειώσετε τον αντίκτυπό σας στη Γη», λένε οι ειδικοί.
Και εταιρείες όπως, οι Beyond Meat, Impossible Foods και Just Foods που χρησιμοποιούν φυτικά συστατικά για να παρασκευάσουν μπιφτέκια, ομελέτες και άλλα προϊόντα, αυξάνονται.
Η συμβουλευτική εταιρεία AT Kearney εκτιμά ότι έχουν επενδυθεί ένα δισ δολάρια σε τέτοια προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών που κυριαρχούν στη συμβατική αγορά κρέατος.
Η «μετάφραση» τώρα αυτής της είδησης είναι διττή:
Από την μία πλευρά υπάρχει το φιλοζωικό, οικολογικό κομμάτι που μας υπαγορεύει να δούμε με θετικό μάτι αυτές τις εξελίξεις ώστε να σταματήσει ο μαζικός βασανισμός και σφαγιασμός εκατοντάδων εκατομμυρίων ζώων που εκτρέφονται ανά τον κόσμο. Κι από την άλλη πλευρά υπάρχει η λογική επιφύλαξη απέναντι σε τρόφιμα που άλλο θα δείχνουν ότι είναι κρέας, άλλα θα περιέχουν στην πραγματικότητα κάτι άλλο..! Πόσο «οικολογικό» είναι τελικά το κρέας να μην είναι κρέας και το τυρί να μην είναι τυρί; Ο καθένας θα βάλει τα δικά του όρια και θα τραφεί ανάλογα με αυτό που του υπαγορεύουν οι αντιλήψεις και οι ανάγκες του. Πλην όμως, όλοι πρέπει να σταθούμε με κριτική ματιά πάνω από τα θέματα αυτά και να αναρωτηθούμε που αρχίζει και που τελειώνει αυτό που εμείς ορίζουμε ως «φυσικό» και «φυσιολογικό».