ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κάπνισμα και γυμναστική δεν ταιριάζουν - Ας δούμε τι πρέπει να προσέχουν οι καπνιστές

25 Ιουλίου 2019, 14:00

images

Το κάπνισμα και η ανεξέλεγκτη λήψη αλκοόλ είναι οι δύο πιο επιζήμιες για τον οργανισμό μας συνήθειες μετά την λήψη ναρκωτικών ουσιών. Κάποιοι αρνούνται να το παραδεχτούν αλλά πολλαπλές ιατρικές ειδικότητες –μεταξύ αυτών και η ψυχιατρική- συμφωνούν ότι πρόκειται για βαρύτατους εθισμούς που σε δεύτερο χρόνο οδηγούν σε πολλά είδη καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μπορεί λοιπόν να ταιριάζει το κάπνισμα με ένα ποτάκι ή έναν καφέ αλλά όχι. Δεν ταιριάζει με την γυμναστική ούτε με μια ζωή που διέπεται από πρακτικές fitness.

Είναι αποδεδειγμένο ότι ένα τσιγάρο πριν ή μετά την άσκηση συνδέεται με μειωμένη παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο και αυξημένα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα. Αυτό συμβαίνει επειδή δυσχεραίνει η δίοδος του οξυγόνου μέσω των αεραγωγών, δυσκολεύεται η αναπνοή και προκαλείται βήχας ή και αίσθημα πνιγμού.

Παρόλα αυτά, κάποιος που έχει στο… πρόγραμμα να διακόψει το κάπνισμα, είναι πολύ χρήσιμο να ξεκινήσει κάποιου είδους άσκηση καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση προκαλεί μείωση της επιθυμίας για κάπνισμα ή για χρήση αλκοόλ, και άρα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως συμπληρωματική βοήθεια σε κάποιον που προσπαθεί να απεξαρτηθεί και από τα δύο.

Αν όμως κάποιος επιμένει να καπνίζει και να γυμνάζεται κανονικά, τότε οφείλει να επισκέπτεται τουλάχιστον ετησίως τον πνευμονολόγο του και έναν καρδιολόγο για ειδικά τσεκ-απ που θα πιστοποιήσουν την ασφάλεια του εγχειρήματος αλλά θα του δώσουν και την ευκαιρία να λάβει πολύτιμες οδηγίες από ειδικούς γιατρούς.

Όπως αναφέρει ο πνευμονολόγος- εντατικολόγος, Παναγιώτης Μπεχράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί με σωστή διατροφή, σωματική άσκηση, αποφυγή τοξικών ουσιών και κυρίως διακοπή του καπνίσματος.

Μάλιστα υπολογίζεται ότι 3,7 εκατ. άνθρωποι διεθνώς, θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο, αν εφαρμόζονταν οι σωστές στρατηγικές πρόληψης. Κι ενώ ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως στις αναπτυγμένες χώρες, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής, τις τελευταίες δεκαετίες, σχετίζονται με τη συνεχώς αυξανόμενη νοσηρότητα και θνησιμότητα από καρκίνο.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στον καρκίνο του πνεύμονα, ο κ.  Μπεχράκης, ανέφερε ότι «η νόσος, που προκαλείται κατά 90% από το κάπνισμα, στη, Ελλάδα ευθύνεται για 8.000 θανάτους το χρόνο. Άρα, η μείωση του καπνίσματος αποτελεί τον κύριο μηχανισμό πρόληψης του καρκίνου αυτού».

Ο γιατρός ήταν ιδιαίτερα σκληρός για το παθητικό κάπνισμα και την μη εφαρμογή του νόμου στη χώρα, επισημαίνοντας ότι «ουσιαστικά πρόκειται για εκποίηση της Δημόσιας Υγείας σε συγκεκριμένα συμφέροντα, που εκθέτει τη χώρα διεθνώς και προκαλεί κοινωνική αγανάκτηση». Και βέβαια προκαλεί αισιοδοξία το γεγονός ότι χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ενεργοποίησαν τον αντικαπνιστικό νόμο ξεκινώντας τον «πόλεμο» πρώτα από τα δημόσια κτίρια.

Το 80% των πολιτών είπε ότι «ντρέπονται» γι' αυτό που συμβαίνει. «Έχουμε ένα σωστό νόμο, λαό που θέλει την εφαρμογή του και την Πολιτεία που δεν τον εφαρμόζει».

Σχετικά Άρθρα