ΠΟΥ: Μην χρησιμοποιείτε υποκατάστατα ζάχαρης για αδυνάτισμα
17 Μαΐου 2023, 16:00
Να μην χρησιμοποιείτε υποκατάστατα ζάχαρης εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, αναφέρουν οι νέες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ έδωσε στη δημοσιότητα μία ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων που υποδηλώνει ότι η χρήση γλυκαντικών (υποκατάστατων ζάχαρης), ή NSS (Non-sugar sweeteners) «δεν προσφέρει κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά».
«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη δεν βοηθά τους ανθρώπους να ελέγχουν το βάρος τους μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Francesco Branca, διευθυντής του τμήματος Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ. «Είδαμε μια ήπια μείωση του σωματικού βάρους βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν πρόκειται να διατηρηθεί».
Η καθοδήγηση ισχύει για όλους τους ανθρώπους εκτός από αυτούς με προϋπάρχοντα διαβήτη, είπε ο Branca. Γιατί; Απλώς επειδή καμία από τις μελέτες στην ανασκόπηση δεν περιελάμβανε άτομα με διαβήτη και δεν μπορούσε να γίνει αξιολόγηση, είπε.
Η ανασκόπηση έδειξε επίσης ότι ενδέχεται να υπάρχουν «δυνητικές ανεπιθύμητες ενέργειες» από τη μακροχρόνια χρήση υποκατάστατων ζάχαρης, όπως ήπια αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ωστόσο, «αυτή η σύσταση δεν έχει σκοπό να σχολιάσει την ασφάλεια της κατανάλωσης», είπε ο Branca. «Αυτό που υποστηρίζει αυτή η κατευθυντήρια γραμμή είναι ότι, εάν αναζητούμε μείωση της παχυσαρκίας, τον έλεγχο του βάρους ή τον κίνδυνο μη μεταδοτικών ασθενειών, αυτό είναι δυστυχώς κάτι που η επιστήμη δεν μπόρεσε να αποδείξει», είπε. «Δεν πρόκειται να παραγάγει τις θετικές συνέπειες στην υγεία που μπορεί να αναζητούν ορισμένοι άνθρωποι».
«Αυτή η νέα οδηγία βασίζεται σε μια ενδελεχή αξιολόγηση της τελευταίας επιστημονικής βιβλιογραφίας και τονίζει ότι η χρήση τεχνητών γλυκαντικών δεν είναι μια καλή στρατηγική για την επίτευξη απώλειας βάρους μέσω της μείωσης της διατροφικής πρόσληψης ενέργειας», δήλωσε ο ερευνητής διατροφής Ian Johnson, επίτιμος συνεργάτης στο Quadram Institute Bioscience, πρώην Ινστιτούτο Έρευνας Τροφίμων, στο Νόριτς, Ηνωμένο Βασίλειο.
«Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως ένδειξη ότι η πρόσληψη ζάχαρης δεν έχει καμία σχέση με τον έλεγχο του βάρους», είπε ο ίδιος σε δήλωσή του.
Αντίθετα, θα πρέπει να περιορίσει κανείς τη χρήση ποτών με ζάχαρη και να προσπαθήσει να χρησιμοποιεί «ωμά ή ελαφρώς επεξεργασμένα φρούτα ως πηγή ζάχαρης», κατέληξε.