ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περπάτημα: Πιθανώς βοηθάει στην καταπολέμηση του πόνου στην πλάτη

25 Ιουνίου 2024, 10:00

images

Έχετε επαναλαμβανόμενους πόνους στην πλάτη; Νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να είστε σε θέση να απαλλαγείτε από αυτούς. Σύμφωνα με τα ευρήματά που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Lancet, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενήλικες που είχαν ιστορικό πόνου στη μέση και περπατούν τακτικά, χρειάζονται διπλάσιο χρόνο προκειμένου να υποτροπιάσει ο πόνος σε σύγκριση με εκείνους που δεν περπατούσαν σε τακτική βάση.

«Το περπάτημα είναι μια άσκηση χαμηλού κόστους, ευρέως προσβάσιμη και απλή, με την οποία σχεδόν ο καθένας μπορεί να ασχοληθεί, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης, ηλικίας ή κοινωνικοοικονομικής κατάστασης», δήλωσε ο Mark Hancock, PhD, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής φυσιοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Macquarie στην Αυστραλία σε μια δήλωση. «Δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί το περπάτημα είναι τόσο καλό για την πρόληψη του πόνου στην πλάτη, αλλά είναι πιθανό να περιλαμβάνει το συνδυασμό των ήπιων ταλαντευτικών κινήσεων και την ενίσχυση και των μυών της σπονδυλικής στήλης, τη χαλάρωση και την ανακούφιση από το στρες και την απελευθέρωση ενδορφινών».

«Και φυσικά, γνωρίζουμε επίσης ότι το περπάτημα έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της [καλής]  καρδιαγγειακής υγείας, της οστικής πυκνότητας, του υγιούς βάρους και της βελτίωσης της ψυχικής υγείας», προσέθεσε.

«Το περπάτημα είναι, μιλώντας γενικά, από τις πιο σημαντικές φυσικές κινήσεις που εκτελούμε σε ένα εμβιομηχανικό πλαίσιο – πιθανώς ισοδύναμο με την αναπνοή», δήλωσε ο Δρ Thomas Pontinen,  ιδρυτής των Κέντρων για τον Έλεγχο Πόνου MAPS με έδρα τη Midwest. «Τα σώματά μας είναι φτιαγμένα για να περπατούν και η γνώμη μου είναι ότι, όσο περισσότερο περπατάτε, τόσο πιο υγιείς θα είστε. Πρόσφατη έρευνα το αποδεικνύει αυτό - οι άνθρωποι που περπατούν περισσότερο, τείνουν να ζουν περισσότερο».

«Το περπάτημα επιτρέπει στο σώμα να ενεργοποιεί τον πυρήνα και να κατανέμει την πίεση δυναμικά και ομοιόμορφα», προσέθεσε ο Pontinen, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Οι μύες που είναι πιο σφιγμένοι από όσο θα έπρεπε θα χαλαρώσουν λίγο, ενώ αυτοί που είναι πολύ χαλαροί θα ενεργοποιηθούν. Επιπλέον, το περπάτημα βοηθά στην ανάπτυξη των μυών που υποστηρίζουν άμεσα και έμμεσα τη σπονδυλική στήλη. Αυτοί οι μύες εκτείνονται σε ολόκληρο το σώμα».

Σχετικά Άρθρα