Ο συνδυασμός της προπόνησης με βάρη με άλλη άσκηση μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
30 September 2022, 16:00
Οι αερόβιες δραστηριότητες και η προπόνηση με βάρη, έχουν από μόνες τους οφέλη για την υγεία, αλλά ο συνδυασμός τους θα μπορούσε να έχει ακόμη μεγαλύτερο αποτέλεσμα, όσον αφορά την πρόληψη ασθενειών και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Τα άτομα που σήκωναν βάρη μία ή δύο φορές την εβδομάδα και τηρούσαν τη συνιστώμενη ποσότητα αερόβιας δραστηριότητας, είχαν 41% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν νωρίς, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine.
Η ερευνητική ομάδα, βάσισε τα ευρήματά της στις αυτοαναφορές και τις πληροφορίες για την υγεία σχεδόν 100.000 ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν στη δοκιμή προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και των ωοθηκών, η οποία ξεκίνησε το 1998 και ολοκληρώθηκε το 2016. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια το 2006 σχετικά με τις συνήθειες άσκησης τους τον περασμένο χρόνο και οι συγγραφείς αυτής της τελευταίας μελέτης, έλεγξαν εάν οι συμμετέχοντες είχαν αναπτύξει καρκίνο ή πέθαναν μέχρι το 2016.
Οι ηλικιωμένοι που έκαναν προπόνηση με βάρη χωρίς αερόβια δραστηριότητα, μείωσαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία έως και 22%, ποσοστό που εξαρτιόταν από τον αριθμό των φορών που σήκωναν βάρη μέσα σε μια εβδομάδα – η χρήση βαρών μία ή δύο φορές την εβδομάδα συσχετίστηκε με 14% χαμηλότερο κίνδυνο και το όφελος αυξανόταν όσες περισσότερες φορές κάποιος σήκωνε βάρη-.
Όσοι έκαναν αερόβια άσκηση, μείωσαν τον κίνδυνο έως και 34%, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν έκαναν προπόνηση με βάρη ή αερόβια άσκηση. Ωστόσο, ο χαμηλότερος κίνδυνος - 41% με 47% - ήταν μεταξύ εκείνων που έκαναν συνιστώμενες εβδομαδιαίες ποσότητες αερόβιας δραστηριότητας και σήκωναν βάρη μία ή δύο φορές την εβδομάδα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ήταν δραστήριοι.
Η εκπαίδευση, το κάπνισμα, ο δείκτης μάζας σώματος, η φυλή και η εθνικότητα των συμμετεχόντων δεν επηρέασαν τα ευρήματα, αλλά το φύλο διαδραμάτισε κάποιο ρόλο- οι συσχετίσεις ήταν πιο σημαντικές μεταξύ των γυναικών-, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.
«Τα ευρήματα σε αυτή τη μελέτη είναι προβλέψιμα, αλλά είναι σημαντικό ότι οι συγγραφείς παρέχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα ως δεδομένα σε ηλικιωμένους», δήλωσε ο Haruki Momma, λέκτορας στο τμήμα ιατρικής και επιστήμης στον αθλητισμό και την άσκηση στο Πανεπιστήμιο Tohoku στην Ιαπωνία, ο οποίος δε συμμετείχε στη μελέτη.
«Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία αυτής της μελέτης», προσέθεσε ο Momma. «Προηγούμενες μελέτες σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι περιορισμένες».
Τα ευρήματα υποστηρίζουν τα κοινά οφέλη των δραστηριοτήτων μυϊκής ενδυνάμωσης μέσω της προπόνησης με βάρη μαζί με την αερόβια δραστηριότητα, σε ποσότητες που ευθυγραμμίζονται κατά προσέγγιση με τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική δραστηριότητα, κατέληξαν οι συγγραφείς.