"Ναι" στην γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη αλλά με προϋποθέσεις
12 Φεβρουαρίου 2020, 16:05
Το πρώτο που πρέπει να κάνει μία γυναίκα που έμεινε έγκυος είναι να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο της τόσο για την πιθανότητα να γυμνάζεται, όσο και για το είδος και την συχνότητα της άσκησης. Το ίδιο άλλωστε πρέπει να κάνει για όλες τις εκδηλώσεις της καθημερινότητάς της καθώς -κάθε περίπτωση- είναι διαφορετική και μόνο ο θεράπων ιατρός που γνωρίζει την γυναίκα μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια σε ερωτήματα που αφορούν τις δραστηριότητές της μέχρι να γεννήσει.
Όπως σημειώνουν από το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, η άσκηση είναι ωφέλιμη για την έγκυο αρκεί να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις: Να είναι σύμφωνος ο γυναικολόγος που παρακολουθεί την συγκεκριμένη κυρία, να γίνονται ασκήσεις ανάλογες της φυσικής κατάστασης της γυναίκας προ της εγκυμοσύνης (άλλα ισχύουν για μια γυναίκα που γυμνάζεται όλη της την ζωή και άλλα για μια που θα ξεκινήσει να γυμνάζεται μόλις έμεινε έγκυος), και να επιλέγεται η κατάλληλη άσκηση.
Μερικές γενικές συμβουλές που τηρούνται από γυναίκες με φυσιολογική και όχι επαπειλούμενη εγκυμοσύνη, είναι:
- να περπατάει και να κάνει γοργό περπάτημα καθημερινά όσο αντέχει
-να κάνει ασκήσεις -τεντώματα και βάρη- από καθιστή θέση
-να κάνει στατικό ποδήλατο νέου τύπου με πλάτη υπό κλίση προς τα πίσω
-να κάνει ασκήσεις γιόγκα και Pilates για το πάνω μέρος του κορμού
-να προτιμάει να αθλείται σε κλειστό χώρο όπου οι κίνδυνοι για τραυματισμό είναι λιγότεροι
-να κάνει κολύμβηση και aerobic στο νερό σε θάλασσα ή πισίνα κατά βούληση.
Σε γενικές γραμμές η γυναίκα στην εγκυμοσύνη έχει να ωφεληθεί τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά από την άσκηση που βοηθά τόσο στη διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους της εγκύου, όσο και σε έναν πιο εύκολο κολπικό τοκετό.