ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η έντονη άσκηση μπορεί να διατηρήσει τη γνωστική υγεία σε άτομα με υπέρταση

12 Ιουνίου 2024, 10:00

images

Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, έχουν υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας, αλλά μια νέα μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Wake Forest, δείχνει ότι η έντονη σωματική δραστηριότητα πάνω από μία φορά την εβδομάδα μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο.

Tο 2015, δημοσιευμένα ευρήματα από τη Δοκιμή Παρέμβασης Συστολικής Αρτηριακής Πίεσης (SPRINT), έδειξαν ότι η εντατική διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, μείωσε τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον κίνδυνο θανάτου. Επίσης, το 2019, τα αποτελέσματα της βοηθητικής δοκιμής SPRINT MIND, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest, έδειξαν ότι ο εντατικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης σε ηλικιωμένους, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης ήπιας γνωστικής εξασθένησης.

Σε μια δευτερεύουσα ανάλυση της μελέτης SPRINT MIND, ο Richard Kazibwe, MD, επίκουρος καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο Wake Forest University School of Medicine και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και η ομάδα του, εξέτασαν την επίδραση των αυτοαναφερόμενων συνεδριών έντονης σωματικής δραστηριότητας (τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα) στον κίνδυνο ήπιας γνωστικής έκπτωσης και άνοιας.

Τα άτομα που συμμετείχαν σε μία ή περισσότερες συνεδρίες έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, είχαν χαμηλότερα ποσοστά ήπιας γνωστικής έκπτωσης και άνοιας. Ο Kazibwe εκτίμησε ότι σχεδόν το 60% των συμμετεχόντων στη μελέτη, ανέφερε έντονη σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα, ακόμη και σε άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω.

«Είναι ευχάριστα νέα το ότι μεγαλύτερος αριθμός ηλικιωμένων ενηλίκων ασχολείται με σωματική άσκηση. Αυτό υποδηλώνει επίσης ότι οι ηλικιωμένοι που αναγνωρίζουν τη σημασία της άσκησης, μπορεί να είναι διατεθειμένοι σε μεγαλύτερο βαθμό να ασκούνται σε υψηλότερη ένταση», είπε συγκεκριμένα.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο προστατευτικός αντίκτυπος της έντονης άσκησης, ήταν πιο έντονος για τα άτομα κάτω των 75 ετών.

«Ενώ αυτή η μελέτη παρέχει στοιχεία ότι η έντονη άσκηση μπορεί να διατηρήσει τη γνωστική λειτουργία σε ασθενείς υψηλού κινδύνου με υπέρταση, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να συμπεριληφθούν μετρήσεις φυσικής δραστηριότητας που βασίζονται σε συσκευές και σε διαφορετικούς πληθυσμούς συμμετεχόντων», είπε ο Kazibwe.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association.

Σχετικά Άρθρα