Η αυξημένη ταχύτητα στο περπάτημα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
05 Δεκεμβρίου 2023, 09:00
Ο διαβήτης είναι μία χρόνια ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πάνω από το 95% όσων πάσχουν από διαβήτη, έχουν διαβήτη τύπου 2. Για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης υγείας, οι ειδικοί συστήνουν συνήθως αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή και η άσκηση. Τώρα, νέα μελέτη δείχνει ότι το περπάτημα με ταχύτητα 4 ή περισσότερων χιλιομέτρων την ώρα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο British Journal of Sports Medicine. Μάλιστα, καθώς η ταχύτητα αυξανόταν κατά 1 χιλιόμετρο (0,6 μίλια) την ώρα, ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 9%.
Μετά από ανάλυση δεδομένων από 508.121 ενήλικες από το 1999 και το 2022, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που περπατούσαν με μέση ή κανονική ταχύτητα 3-5 χλμ/ώρα, εμφάνιζαν 15% μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με άτομα που περπατούσαν με πιο αργές ταχύτητες.
«Το βασικό μας εύρημα ήταν ότι το ταχύτερο συνηθισμένο περπάτημα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον», δήλωσε ο Δρ. Ahmad Jayedi, συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Health Research Center, Semnan University of Medical Sciences, στο Semnan του Iran.
«Παραδόξως, διαπιστώσαμε ότι η πιο αργή ταχύτητα περπατήματος για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, ήταν 4 χλμ/ώρα, που ισοδυναμεί με 87 βήματα/λεπτό για τους άνδρες και 100 βήματα/λεπτό για τις γυναίκες».
Ο Jayedi συνέχισε: «Από τις 10 μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση, 5 χρησιμοποίησαν χρονομετρημένο τεστ βαδίσματος και 5 χρησιμοποίησαν αυτοαναφερόμενα ερωτηματολόγια για τη μέτρηση της ταχύτητας βαδίσματος και οι μελέτες με αυτοαναφερόμενες μεθόδους ανέφεραν ασθενέστερες συσχετίσεις (αλλά, και πάλι, σημαντικές συσχετίσεις). Ως εκ τούτου, απαιτούνται προοπτικές μελέτες κοόρτης που χρησιμοποίησαν αντικειμενικές μεθόδους για τη μέτρηση της ταχύτητας βαδίσματος, π.χ., χρονομετρημένη δοκιμή ρυθμού βαδίσματος, για να παρουσιαστούν πιο ισχυρά στοιχεία».
Επίσης, φαίνεται ότι ο χρόνος που αφιερώνεται στο περπάτημα ανά ημέρα (ή ο αριθμός βημάτων ανά ημέρα) και η ταχύτητα περπατήματος, σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ίσως μελλοντικές μελέτες μπορούν να διερευνήσουν την πιθανή συσχέτιση μεταξύ της ώρας του περπατήματος (πρωί, βράδυ, βράδυ) και του κινδύνου διαβήτη, κατέληξε ο Jayedi.