ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η άσκηση κατά την παιδική ηλικία οδηγεί σε καλύτερη ψυχική υγεία στην εφηβεία

22 Νοεμβρίου 2024, 16:00

images

Τα παιδιά με καλή φυσική κατάσταση, είναι πιο πιθανό να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία και καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου κατά την εφηβεία, σύμφωνα με νέα μελέτη. Μάλιστα, τα παιδιά που είχαν καλύτερες επιδόσεις στο σπριντ, σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ ως έφηβοι, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η καλύτερη φυσική κατάσταση καρδιοαναπνευστικής άσκησης στην παιδική ηλικία, οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης μεταξύ των εφήβων.

Στη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη φυσική κατάσταση 241 παιδιών από τη Φινλανδία για 8 χρόνια, παρακολουθώντας τα από την παιδική ηλικία έως την εφηβεία. Τα τεστ φυσικής κατάστασης συγκρίθηκαν με βαθμολογίες ικανότητας σκέψης και συναισθηματικής υγείας των παιδιών.

Από τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Sports Medicine, συνάγεται ότι όσο πιο καλή ήταν η φυσική κατάσταση των παιδιών, τόσο πιο μειωμένα επίπεδα άγχους και  κατάθλιψης ανέφεραν ως έφηβοι.

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι τα παιδιά με καλύτερη σωματική υγεία, έχουν περισσότερη αυτοεκτίμηση και καλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα, είπαν οι ερευνητές.

«Τα αποτελέσματά μας θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθώς και τους γονείς και τους κηδεμόνες να δουν τη σημασία της φυσικής κατάστασης πιο ολιστικά, καθώς η κακή φυσική κατάσταση μπορεί να αυξήσει τις προκλήσεις της ψυχικής υγείας και να βλάψει τις γνωστικές δεξιότητες που απαιτούνται για τη μάθηση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Eero Haapala, ανώτερος λέκτορας του τμήματος αθλητικής ιατρικής και άσκησης στο Πανεπιστήμιο Jyvaskyla στη Φινλανδία.

«Ολόκληρη η κοινωνία θα πρέπει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της φυσικής κατάστασης σε παιδιά και εφήβους, αυξάνοντας τη συμμετοχή στη σωματική δραστηριότητα στο σχολείο, στον ελεύθερο χρόνο και στα χόμπι», κατέληξε ο Haapala σε ένα δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.

Σχετικά Άρθρα