Η άσκηση «φάρμακο» για όλα
28 Οκτωβρίου 2019, 09:00
Η άσκηση είναι ευεργετική σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτά που όλοι μπορούμε εύκολα να υποθέσουμε, αλλά και σε αυτά που δεν βάζει ο νους μας…
Έτσι, γνωρίζουμε ότι η τακτική άσκηση: Μας αδυνατίζει, μας ενδυναμώνει τους μυς, μας ενισχύει τα οστά, μας βελτιώνει τον ύπνο και την ψυχική κατάσταση, κάνει καλό στο καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό μας σύστημα και μας κοινωνικοποιεί.
Αλλά δεν κάνει μόνον αυτά.
Όπως δείχνει η μία επιστημονική εργασία μετά την άλλη, η τακτική άσκηση είναι επίσης «ασπίδα» κατά διαφόρων ειδών καρκίνου, όπως είναι του μαστού, και ωφελεί ένα –ένα τα σπλάχνα μας με διαφορετικό τρόπο.Η πιο πρόσφατη μελέτη έδειξε μάλιστα ότι η αεροβική άσκηση ωφελεί και τους νεφρούς!
Στους νεφρούς, η άσκηση ελαττώνει κάθε νεφροτοξικό παράγοντα και συντελεί στην πρόληψη της νεφρικής βλάβης, τόσο της οξείας όσο και της χρόνιας.
Η διαδικασία μέσω της οποίας επιτελείται αυτό είναι η αύξηση της νεφρικής αιμάτωσης, η οξυγόνωσης και διούρηση πουβοηθά στην αποβολή των βλαβερών τοξίνων από τον οργανισμό.
Τα οφέλη αυτά τα προσφέρει πάντως σε μέγιστο βαθμό η αεροβική άσκηση, δηλαδή το τρέξιμο, το περπάτημα, η κολύμβηση, η ποδηλασία, το σκι, ο χορός, το τένις, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και οτιδήποτε άλλο ανεβάζει τους παλμούς μας.
Η διάρκεια πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 λεπτών κάθε φορά και η συχνότητα όχι λιγότερη από δύο φορές την εβδομάδα αν και οι ειδικοί συστήνουν να είναι καθημερινή.
Όσο για το ζήτημα της έντασης στην αεροβική άσκηση, είναι χρήσιμο να είναι άνω του μετρίου αλλά πάντα σε σχέση με αυτό που μας επιτρέπει η ηλικία, η φυσική μας κατάσταση και ο γιατρός μας εφόσον πάσχουμε από κάτι.
Οι ειδικοί πάντως λένε ότι σε ό,τι αφορά τη χρόνια νεφρική νόσο, η έλλειψη της άσκησης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη και την εξέλιξη. Και όσο καταπονημένος κι αν είναι ο ασθενής, συστήνουν κάποια φυσική δραστηριότητα σε καθημερινή βάση.
Και προσθέτουν ότι υγιή άτομα με χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας είναι δέκα φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν χρόνια νεφρική νόσο, ενώ άτομα άνω των 65 ετών με χρόνια νεφρική νόσο, σταδίου 2 ή 3, που ασκούνται τακτικά, εμφανίζουν μείωση κατά 37% του ρυθμού απώλειας της νεφρικής τους λειτουργίας.
ΠΗΓΗ: MAYO CLINIC