Είναι τελικά ο Δείκτης Μάζας Σώματος αποτελεσματικός για την υγεία;
23 Μαΐου 2023, 09:00
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) δεν είναι τίποτα άλλο από μία μέτρηση του σωματικού λίπους του κάθε ατόμου με βάση το ύψος και το βάρος του, η οποία εφευρέθηκε για να το χρησιμοποιήσουν οι ερευνητές σε πληθυσμούς ανθρώπων στους οποίους μελετούν πώς το βάρος επηρεάζει την ανάπτυξη ασθενειών και χρόνιων παθήσεων. Για αυτές τις μελέτες, ο διαχωρισμός πληθυσμών σε κατηγορίες βάρους με βάση το ΔΜΣ λειτουργεί αρκετά ικανοποιητικά. Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για όλους.
Η έρευνα έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι, όσο αυξάνεται ο ΔΜΣ, αυξάνεται και ο κίνδυνος για χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη τύπου 2, αναπνευστικά προβλήματα, εγκεφαλικό επεισόδιο, ψυχικές ασθένειες, υπνική άπνοια, οστεοαρθρίτιδα, σωματικό πόνο και τουλάχιστον 13 τύπους καρκίνου , σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ .
Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο όρος ΔΜΣ έχει να κάνει με τα κοινωνικά στερεότυπα, συγκεντρώνοντας τα άτομα σε αυθαίρετες κατηγορίες που διαιωνίζουν εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με το σωματικό βάρος. Ακόμη και με όλες τις αντιδράσεις ενάντια στο λεγόμενο «fat shamming», το στίγμα του βάρους ενάντια στους σοβαρά υπέρβαρους ή παχύσαρκους παραμένει βαθιά ριζωμένο, σύμφωνα με έρευνα.
«Η κοινωνία μας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λένε: «Πρέπει να είσαι πιο αδύνατος, δεν είσαι αρκετά καλός αν δεν είσαι αδύνατος». Ούτε μπορείς να είσαι υγιής αν δεν είσαι αδύνατος, ενώ μπορείς να είσαι υγιής και μεγαλόσωμος, όπως μπορεί να είσαι λιγότερο υγιής και αδύνατος», δήλωσε η νοσοκόμα Joann Hendelman, κλινική διευθύντρια της Εθνικής Συμμαχίας για τις Διατροφικές Διαταραχές.
«Βάζω την «παχυσαρκία» σε εισαγωγικά γιατί προσωπικά το θεωρώ προσβλητικό», δήλωσε η υπέρμαχος κατά των διακρίσεων βάρους, Susan Vibbert, η οποία υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο του Project HEAL. Το Project HEAL είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός υπεράσπισης αφιερωμένος στην παροχή βοήθειας σε άτομα με διαταραχές πρόσληψης τροφής.
«Ωστόσο, έχει γίνει ένα εντελώς ιατρικό [ζήτημα] ότι η υγεία ισούται με το βάρος, το βάρος ισούται με την υγεία με βάση τον ΔΜΣ. Και δεν είναι αλήθεια», είπε η Vibbert.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μέτρηση του ΔΜΣ μπορεί να είναι εντελώς λανθασμένη σε ορισμένες περιπτώσεις, είπε ο Thomas Wadden, καθηγητής Ψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.