ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανακάλυψαν πώς να μετατρέψουν τα λευκά λιποκύτταρα στα ωφέλιμα καφέ

05 Ιουλίου 2024, 09:00

images

Ερευνητές στο UC San Francisco, ανακάλυψαν πώς να μετατρέψουν τα συνηθισμένα λευκά λιποκύτταρα, τα οποία αποθηκεύουν θερμίδες, σε καφέ λιποκύτταρα που καίνε θερμίδες για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματος. Μέχρι τώρα, οι ερευνητές πίστευαν ότι η δημιουργία καφέ λίπους, μπορεί να απαιτεί την έναρξη από βλαστοκύτταρα. Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Investigation, έδειξε ότι τα συνηθισμένα λευκά λιποκύτταρα, μπορούν να μετατραπούν σε καφέ λίπος, απλώς περιορίζοντας την παραγωγή μίας πρωτεΐνης.

O Δρ Brian Feldman, καθηγητής Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, γνώριζε από τα προηγούμενα πειράματά του ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται KLF-15, παίζει ρόλο στο μεταβολισμό και τη λειτουργία των λιποκυττάρων. Σε συνεργασία με το μεταδιδακτορικό μελετητή Liang Li, PhD, ο Δρ Feldman αποφάσισε να διερευνήσει πώς λειτουργούσε η πρωτεΐνη σε ποντίκια, τα οποία διατηρούν το καφέ λίπος σε όλη τους τη ζωή. Βρήκαν ότι η KLF-15, υπήρχε σε πολύ μικρότερη ποσότητα στα λευκά λιποκύτταρα από ότι στα καφέ λιποκύτταρα.

Οι ερευνητές καλλιέργησαν ανθρώπινα λιποκύτταρα και διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη ελέγχει την αφθονία ενός υποδοχέα που ονομάζεται Adrb1, ο οποίος βοηθά στη διατήρηση της ενεργειακής ισορροπίας.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η διέγερση ενός σχετικού υποδοχέα, του Adrb3, έκανε τα ποντίκια να χάσουν βάρος. Αλλά οι δοκιμές φαρμάκων σε ανθρώπους που δρουν σε αυτόν τον υποδοχέα, είχαν απογοητευτικά αποτελέσματα.

Ένα διαφορετικό φάρμακο που στοχεύει τον υποδοχέα Adrb1 στους ανθρώπους είναι πιο πιθανό να λειτουργήσει, σύμφωνα με τον Feldman, και θα μπορούσε να έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα νέα, ενέσιμα φάρμακα απώλειας βάρους που στοχεύουν στην καταστολή της όρεξης και του σακχάρου στο αίμα.

Η προσέγγιση του Feldman, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση παρενεργειών  όπως η ναυτία, επειδή η δραστηριότητά της θα περιοριζόταν στις εναποθέσεις λίπους, αντί να επηρεάζει τον εγκέφαλο, ενώ  τα αποτελέσματα θα ήταν μακροχρόνια.

«Σίγουρα δεν βρισκόμαστε στη γραμμή του τερματισμού, αλλά είμαστε αρκετά κοντά ώστε να μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα πώς αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη θεραπεία της παχυσαρκίας», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα