ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αλλαγή των συστάσεων της USPSTF για την απώλεια βάρους σε παχύσαρκα παιδιά

21 Ιουνίου 2024, 09:00

images

Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (USPSTF), ενημέρωσε τις συστάσεις της για το πώς οι κλινικοί γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με υψηλό δείκτη μάζας σώματος, ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι επαγγελματίες για να προσδιορίσουν εάν ένα άτομο έχει παχυσαρκία. Σύμφωνα με την ομάδα εργασίας, οι εκτεταμένες και εντατικές συμπεριφορικές παρεμβάσεις, είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουν ένα παιδί να αποκτήσει ένα υγιές βάρος.

Πρόσφατες μελέτες, έχουν δείξει ότι τα δημοφιλή φάρμακα για την απώλεια βάρους και οι χειρουργικές επεμβάσεις, είναι επίσης εξαιρετικά επιτυχημένες θεραπείες για τα παιδιά και συνιστώνται ως βιώσιμες επιλογές, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Ωστόσο, σύμφωνα με το CNN Health, καμία επιλογή δεν αποτελεί μέρος των τελευταίων συστάσεων του USPSTF και μαζί με τον μεγάλο αριθμό ωρών που συνιστά η ομάδα εργασίας για συμπεριφορικές παρεμβάσεις, έχει απογοητεύσει ορισμένους γιατρούς. Αρκετοί από αυτούς, μάλιστα, χαρακτηρίζουν τις νέες συστάσεις ως μη ρεαλιστικές ή προβληματικές.

Οι πιο πρόσφατες συστάσεις από την ομάδα εργασίας - μια ομάδα εθελοντών ανεξάρτητων ιατρικών εμπειρογνωμόνων – συνιστούν στους κλινικούς γιατρούς να παρέχουν εντατικές συμπεριφορικές παρεμβάσεις σε παιδιά ηλικίας τουλάχιστον 6 ετών με υψηλό ΔΜΣ.

Ο υψηλός ΔΜΣ για ένα παιδί, ορίζεται λίγο διαφορετικά από ότι για τους ενήλικες, αν και και για τις 2 ηλικιακές κατηγορίες, χρησιμοποιούνται ως παράγοντες το ύψος και το βάρος για την εκτίμηση της μάζας. Ένας ΔΜΣ 30 ή μεγαλύτερος είναι εντός του εύρους της παχυσαρκίας για τους ενήλικες, αλλά ένα παιδί θεωρείται ότι έχει υψηλό ΔΜΣ, εάν βρίσκεται στο 95ο εκατοστημόριο ή πάνω από το 95ο εκατοστημόριο για την ηλικία και το φύλο του. Αυτό σημαίνει ότι ο ΔΜΣ του παιδιού, είναι υψηλότερος από αυτόν του 95% των άλλων παιδιών της ίδιας ηλικίας ή φύλου, με βάση τα διαγράμματα ανάπτυξης από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική αριθμομηχανή που διαθέτει το CDC για να υπολογίσουν το ποσοστό σωματικού λίπους του παιδιού τους.

Οι συνιστώμενες παρεμβάσεις της USPSTF, μπορούν να περιλαμβάνουν αυτο-παρακολούθηση, καθορισμό στόχων, εποπτευόμενη σωματική δραστηριότητα, οδηγίες για πιο υγιεινή διατροφή και περιορισμού του χρόνου επί της οθόνης. Οι πάροχοι μπορούν να προσαρμόσουν αυτές τις επιλογές στις ανάγκες του ασθενή και της οικογένειάς τους, αναφέρει η ομάδα εργασίας, αλλά οι παρεμβάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν εποπτευόμενη σωματική δραστηριότητα.

Τέλος, σύμφωνα με έρευνα που έλαβε υπόψη η USPSTF πριν τροποποιήσει τις συστάσεις, τα περισσότερα παιδιά που συμμετείχαν σε τέτοια εντατικά προγράμματα, παρουσίασαν απώλεια βάρους και μειώσεις του ΔΜΣ μετά από 6 μήνες έως 1 χρόνο. Αυτοί που είδαν τα βέλτιστα αποτελέσματα ήταν όσοι πέρασαν περισσότερες ώρες με τον κλινικό ιατρό και συμπεριέλαβαν τη σωματική δραστηριότητα στο καθημερινό τους πρόγραμμα.

Σχετικά Άρθρα