ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Κι όμως υπάρχουν κάποια που είναι καλύτερα από τα φρέσκα

02 Ιουλίου 2019, 16:51

images

Ας δούμε πέρα από τους μύθους και τις δοξασίες… Δεν είναι όλα τα επεξεργασμένα, μη φρέσκα τρόφιμα, βλαβερά ή τουλάχιστον χωρίς θρεπτικές ουσίες.

Για παράδειγμα, όλοι οι διατροφολόγοι και οι γιατροί συμφωνούν ότι από το να μην καταναλώνουμε καθόλου ψάρι, είναι σαφώς προτιμότερο να τρώμε ένα σωστά καταψυγμένο. Ένα ψάρι δηλαδή που καταψύχθηκε σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες ενώ ακόμα ήταν αλιευμένο λίγες ώρες.

Επίσης, λάβετε υπόψη τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά οι παλαιότερες γενεές για να συντηρούν τα τρόφιμά τους: Το ξύδι, το αλάτι, το λεμόνι, το κάπνισμα, η αποξήρανση στον ήλιο ήταν μερικές από αυτές που τροποποιούσαν το φρέσκο τρόφιμο και το καθιστούσαν κατάλληλο για κατανάλωση πολλούς μήνες μετά χωρίς να χάνει την θρεπτική του αξία.

Ας δούμε τρεις περιπτώσεις επεξεργασίας τροφίμων που είναι από ακίνδυνες ως και πιο ωφέλιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό:


Καταψυγμένα λαχανικά


Τι φοβόσαστε όταν βλέπετε στους καταψύκτες των σούπερ μάρκετ σακούλες με φασολάκια, μπρόκολο, μπάμιες, αγκινάρες και σπανάκι; Ότι έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία και δεν διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά; Κι όμως…

«Κάποια καταψυγμένα λαχανικά διατηρούν τα περισσότερα από τα θρεπτικά τους συστατικά» βεβαιώνει η διαιτολόγος και ιδρύτρια του The Well Necessities, Lisa Hayim. Και συνεχίζει: «Υπάρχει περίπτωση μάλιστα να έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τα φρέσκα επειδή έχουν συλλεχθεί και καταψυχθεί τη στιγμή που είναι στη διατροφική τους κορύφωση».

Σάλτσα

Οι έτοιμες σάλτσες ντομάτας θα «ανατρίχιαζαν» τις προ-γιαγιάδες μας που έτριβαν με τα χέρια τους τις ντομάτες από τον κήπο τους για να φτιάξουν τις σάλτσες της χρονιάς! Κι όμως! Η σάλτσα ντομάτας σε συσκευασία μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη ειδικά για τους άνδρες καθώς «τα προϊόντα ντομάτας, όπως η σάλτσα, περιέχουν υψηλότερα επίπεδα του αντικαρκινικού συστατικού λυκοπένιο σε σχέση με τις φρέσκες ντομάτες. Για να κάνετε την πιο υγιεινή επιλογή διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα και φροντίστε να μην υπάρχει σημαντική προσθήκη ζάχαρης και νατρίου» συστήνει η Erin Palinski-Wade, RD, CDE, συγγραφέας του Belly Fat Diet for Dummies. Και γίνεται πιο συγκεκριμένη λέγοντας: «Διαλέξτε σάλτσα με λιγότερα από 140 mg νάτριο ανά μερίδα». Εξάλλου, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι το λυκοπένιο βοηθά στην πρόληψη των προβλημάτων του προστάτη αδένα στον άνδρα και ότι απελευθερώνεται από τις ντομάτες όταν αυτές βράσουν και ανακατευθούν με ελαιόλαδο. Δηλαδή μην στερείτε από τον σύζυγο λίγη κόκκινη σαλτσούλα!

Τουρσιά

Εδώ δεν θα διαφωνούσαν οι γιαγιάδες. Τα τουρσιά, δηλαδή τα μικρά λαχανικά που έχουν συντηρηθεί μέσα σε ξύδι και γυάλινα βάζα, είναι όχι μόνον αθώα αλλά και ωφέλιμη διατροφική επιλογή.

«Το λάχανο και τα άλλα λαχανικά –τουρσί είναι πολλά οφέλη για την υγεία μας» εξηγεί η κ. Palinski-Wade. Και εξηγεί γιατί: «Χάρη στη ζύμωση που έχουν υποστεί είναι μια πλούσια πηγή προβιοτικών που εξασφαλίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες ενώ προσφέρουν βιταμίνη Α και C». Για το ξινολάχανο μάλιστα, κάποιες μελέτες έχουν εντοπίσει ότι είναι πιθανό να διαθέτει ιδιότητες που προλαμβάνουν τον καρκίνο του μαστού (με κάθε επιφύλαξη αυτή η πληροφορία καθώς ο συγκεκριμένο καρκίνος έχει πολλά είδη και κάποια εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια και τυχαία γεγονόταν και λιγότερο στον τρόπο ζωής).

Σχετικά Άρθρα