ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα ξινούτσικο φρούτο με «γλυκιά» επίδραση στην υγεία μας

02 Ιουλίου 2019, 17:01

images

Σας αρέσουν τα μεγάλα σκούρα, γλυκά κεράσια; Τίποτα περίεργο! Στους περισσότερους αυτά αρέσουν! Πλην όμως, αν είστε ένα άτομο Μέσης και Τρίτης Ηλικίας με παραπάνω κιλά, λίγο παραπάνω σάκχαρο στο αίμα, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια και υψηλή πίεση, την επόμενη φορά που θα πάτε στο οπωροπωλείο, προτιμήστε να πάρετε τα άλλα είδη κερασιού. Αυτά που έχουν πιο ανοιχτό χρώμα και είναι λίγο «ξινούτσικα».

Η συστολική πίεση και τα επίπεδα ινσουλίνης μειώνονται από τη λήψη ξινοκέρασων της ποικιλίας Montmorency. Αυτό έδειξε μια πρόσφατη μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Functional Foods.

Ενώ οι προηγούμενες μελέτες για τα ξινοκέρασα είχαν διερευνήσει πτυχές του μεταβολικού συνδρόμου, όπως είναι η αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια – αυτή είναι η πρώτη μελέτη που επικεντρώθηκε στο μεταβολικό σύνδρομο* συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στην ινσουλίνη, της υπέρτασης και της παχυσαρκίας και του κοιλιακού λίπους.

«Η πιο αξιοσημείωτη απόκριση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, που παρατηρήθηκε στη μελέτη, ήταν η σημαντική μείωση της συστολικής πίεσης τις δύο πρώτες ώρες μετά την κατανάλωση των ξινοκέρασων», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, Terun Desai.

Και συνέχισε σχολιάζοντας: «Η μοναδική σύνθεση των ξινοκέρασων που περιλαμβάνει ανθοκυανίνες, άλλες πολυφαινόλες, καθώς και ίνες ενδέχεται να είναι ένας παράγοντας».

Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν 11 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 37-61 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες πληρούσαν τουλάχιστον τρία στα πέντε κριτήρια για μεταβολικό σύνδρομο: *Περιφέρεια μέσης >89 εκ. οι γυναίκες ή 101,5 εκ οι άνδρες, οριακά υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης (HDL), υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα σακχάρου νηστείας.

Μέσα στις έξι εβδομάδων που διήρκεσε η μελέτη και η παρακολούθησή τους από τους ερευνητές, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν είτε χυμό ξινοκέρασων ποικιλίας Montmorency (30 ml συμπυκνωμένου χυμού αναμεμειγμένου με 100 ml νερού), είτε χάπια με κύριο συστατικό τα εν λόγω ξινοκέρασα που είχαν την ίδια περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνη με το συμπυκνωμένο χυμό, ή ένα ρόφημα placebo.

O χυμός περιείχε 90-110 ολόκληρα κεράσια ενώ τα χάπια παρασκευάστηκαν από περίπου 100 ολόκληρα κεράσια έκαστο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ήπιαν χυμό είχαν σημαντική μείωση της συστολικής πίεσης δύο ώρες μετά την πρόσληψή του, συγκριτικά με το ρόφημα placebo (εικονικό φάρμακο), ενώ τα χάπια μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα ινσουλίνης μέσα στη διάρκεια μιας ώρας.

Επιπλέον η δυσκαμψία των αρτηριών βελτιώθηκε δύο ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι παρότι η συγκεκριμένη έρευνα είναι μικρής έκτασης και δεν μπορεί να αποτελέσει αδιάψευστη απόδειξη για την οφέλη των συγκεκριμένων φρούτων στην υγεία μας, είναι παρόλα αυτά μια καλή ένδειξη ότι τα κεράσια γενικά και ειδικά τα πετροκέρασα και ξινοκέρασα μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά τους μεγαλύτερους ανθρώπους με παραπάνω κιλά και «τσιμπημένους» τους βασικούς δείκτες στο αίμα.

Σχετικά Άρθρα