ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπερφαγία λόγω καραντίνας και μάλιστα με άμεση αύξηση κιλών

08 Απριλίου 2020, 16:00

images

Η καραντίνα ισούται με την υπερφαγία και την αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό λίγο ως πολύ το έχουμε εμπεδώσει και δεν χρειάζεται να μας το πουν  οι ειδικοί. Αυτό το οποίο δεν γνωρίζαμε, είναι ότι όσο αυξάνονται τα ξενύχτια σε συνδυασμό με την καραντίνα, τόσο αυξάνονται και τα κιλά.

Η συνεχής παραμονή στο σπίτι με την καθημερινότητα να έχει ελάχιστες στιγμές χαράς, το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας είναι για πολλούς τα "παράθυρα" στη διασκέδαση! Η υπερφαγία, η συναισθηματική διατροφή (αυτή που κάνουμε όταν είμαστε λυπημένοι ή αγχωμένοι), οι βραδυνές "επιδρομές" στο ψυγείο για γλυκό, σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και την έλλειψη ύπνου, αυξάνουν με μαθηματική πρόοδο το βάρος. Και όχι μόνον αυτό...

Αλλάζουν την σύσταση του σώματος. Δηλαδή αλλάζουν την σχέση λίπους με μυική μάζα. Κι έτσι αν στα 60 κιλά έδειχνε μία γυναίκα αδύνατη επειδή είχε περισσότερους μυς και λιγότερο λίπος, τώρα στα 60 θα δείχνει πολύ πιο παχουλή και θα έχει να αντιμετωπίσει στο εξής την επιρρέπεια στην αύξηση του βάρους!

Ο παράγοντας ύπνος

Ερευνητές έχουν αποδείξει ότι ο ελλιπής ύπνος (ο λιγότερος από 7 συνεχείς ώρες) επηρεάζει την ορμονική ισορροπία του οργανισμού μειώνοντας τα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνη, η οποία έχει ως αποστολή τη μείωση της όρεξης, και αυξάνοντας εκείνα της γκρελίνης, η οποία αυξάνει την όρεξη για φαγητό!

Αλλά εκτός από την ορμονική απορρύθμιση, τα ξενύχτια επηρεάζουν και την ομαλή ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Η απότομη μείωση  του σακχάρου αυξάνει την επιθυμία για την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε απλούς υδατάνθρακες όπως είναι τα γλυκά τα οποία αυξάνουν απότομα τη γλυκόζη στο αίμα αλλά την ρίχνουν το ίδιο απότομα λίγο μετά προκαλώντας πείνα...

Έρευνα του αμερικανικού CDC (Centers for Disease Control and Prevention) σε εφήβους έδειξε εξάλλου ότι οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερο από 8 ώρες τα βράδια, είναι πιο επιρρεπείς στην κατανάλωση αλκοόλ και ανθρακούχων αναψυκτικών. Ταυτόχρονα, βιώνουν και περισσότερο στρες.


Σχετικά Άρθρα