ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το σαφράν μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του άγχους

28 Οκτωβρίου 2024, 08:00

images

Λίγα είναι τα στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση του σαφράν ως αποτελεσματική θεραπεία κατά του άγχους. Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να το δοκιμάσουν σε μικρές δόσεις ως μέρος της διατροφής τους, παράλληλα με τις κλασικές θεραπείες για το άγχος. Το σαφράν (Crocus sativus L.) είναι ένα φυτό που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραδοσιακή και εναλλακτική ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια, δεδομένου ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Το άγχος είναι μία φυσική αντίδραση του ανθρώπου σε στρεσογόνα ή απειλητικά γεγονότα. Ωστόσο, εάν οι άνθρωποι βιώνουν τακτικά ακραίες συναισθηματικές αντιδράσεις σε ερεθίσματα που, στην πραγματικότητα, ενέχουν ελάχιστο πραγματικό κίνδυνο, μπορεί να πάσχουν από μια αγχώδη διαταραχή.

Οι θεραπείες για τις αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνουν φάρμακα και θεραπεία, αλλά μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης φυτικές θεραπείες για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων τους. Ορισμένες έρευνες έχουν εξετάσει την επίδραση του σαφράν στα επίπεδα άγχους ατόμων που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές.

Πολλαπλές μελέτες που συμπεριλήφθηκαν σε μια ανασκόπηση του 2022, υποδεικνύουν ότι το safranal, ένα διαφορετικό συστατικό σαφράν, μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα με τη διαζεπάμη, ένα φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση του άγχους, με τον τρόπο που συνδέεται με έναν συγκεκριμένο τύπο υποδοχέα γ-αμινο-βουτυρικού οξέος (GABA) στον εγκέφαλο.

Ωστόσο, καμία έγκυρη μελέτη δεν έχει επιβεβαιώσει ότι το σαφράν μπορεί να μειώσει το άγχος.

Μελέτη του 2020, στην οποία συμμετείχαν 56 άτομα, αξιολόγησε τα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και στρες που ανέφεραν οι ίδιοι μετά τη λήψη 30 χιλιοστόγραμμα (mg) σαφράν καθημερινά για 8 εβδομάδες. Αν και οι συμμετέχοντες ανέφεραν χαμηλότερες βαθμολογίες κατάθλιψης και μειωμένη απόκριση σε στρεσογόνα ερεθίσματα, τα αποτελέσματα δεν έδειξαν καμία επίδραση στις βαθμολογίες άγχους μέχρι το τέλος της μελέτης.

Τέλος, μια μετα-ανάλυση 23 μελετών του 2019 οδήγησε στο συμπέρασμα ότι, ενώ το σαφράν μπορεί να αποτελέσει εν δυνάμει θεραπεία για το άγχος, η ποιότητα των σχετικών υπαρχόντων δεδομένων ήταν χαμηλή.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ του σαφράν και των μειωμένων συμπτωμάτων άγχους.

Σχετικά Άρθρα