Το ψημένο πράσινο τσάι μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου
24 Απριλίου 2024, 10:00
Το ψημένο πράσινο τσάι, γνωστό και ως houjicha, είναι ένα είδος ιαπωνικού πράσινου τσαγιού που ψήνεται σε κάρβουνο για να δώσει στο τσάι μια μοναδική καπνιστή γεύση και σκούρο καφέ χρώμα. Προηγούμενη έρευνα έχει επισημάνει τα οφέλη της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού στη γνωστική λειτουργία. Τώρα, πιο πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, διερεύνησε τις πιθανές επιπτώσεις του ψημένου πράσινου τσαγιού και της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού στην απόδοση των νοητικών εργασιών σε σύγκριση με το νερό.
Στη μελέτη συμμετείχαν 20 υγιείς ενήλικες άνδρες από την Ιαπωνία, με μέση ηλικία τα 23. Είχαν την αποστολή να ολοκληρώσουν μια νοητική αριθμητική εργασία διάρκειας 5 λεπτών 6 φορές σε 2 συνεδρίες, σε μία μόνο ημέρα. Στην 1η συνεδρία, κατανάλωναν ζεστό νερό πριν από τις 3 πρώτες εργασίες και στη συνέχεια έπιναν ζεστό νερό ξανά πριν από μια περίοδο ανάπαυσης.
Στη 2η συνεδρία, οι συμμετέχοντες, είτε έπιναν πράσινο τσάι, είτε έψηνανπράσινο τσάι πριν ασχοληθούν με τις υπόλοιπες 3 εργασίες και πριν από μια άλλη περίοδο ανάπαυσης, λαμβάνοντας επίσης συνολικά 4 προσλήψεις τσαγιού.
Αυτή η διαδικασία επαναλήφθηκε ένα μήνα αργότερα, με τον τύπο του τσαγιού να αλλάζει, έτσι ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να δοκιμάσουν και τα δύο είδη τσαγιού.
Κατά τη διάρκεια αυτών των εργασιών, οι ερευνητές μέτρησαν 11 διαφορετικές φυσιολογικές αποκρίσεις για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της κατανάλωσης ζεστού νερού, πράσινου τσαγιού ή ψημένου πράσινου τσαγιού στην απόδοση της νοητικής εργασίας τους.
Συγκέντρωσαν επίσης τις αυτοαξιολογήσεις των συμμετεχόντων σχετικά με την κόπωση, το άγχος, τον ψυχικό φόρτο εργασίας και τη ροή της εργασίας τους.
Σε σύγκριση με την κατανάλωση ζεστού νερού, η κατανάλωση τσαγιού κατά τη διάρκεια των εργασιών είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά χαμηλότερο όγκο αίματος ιστού (TBV), ροή αίματος στους ιστούς (TBF) και αποκρίσεις φασματοσκοπίας κοντά στο υπέρυθρο (NIRS) στους συμμετέχοντες.
Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού ή ψημένου πράσινου τσαγιού, μπορεί να βοήθησε στον μετριασμό των φυσιολογικών αποκρίσεων στρες των συμμετεχόντων.
Η ιδιαίτερη γεύση αυτού του τσαγιού, χωρίς καθόλου πίκρα που χαρακτηρίζει τα άλλα πράσινα τσάγια, το καθιστά ιδανική εναλλακτική λύση για το μαύρο τσάι. Η διαδικασία ψησίματος των φύλλων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1920 στο Κιότο, από όπου προέρχεται το όνομα houjicha.