ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το πράσινο τσάι Matcha μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο

09 September 2024, 09:00

images

Εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν με άνοια και, σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ των ΗΠΑ, ο αριθμός αυτός μπορεί να μειωθεί μόνο εάν οι ερευνητές κάνουν σημαντική πρόοδο στη διάγνωση και τη θεραπεία αυτής της πάθησης που επηρεάζει τη μνήμη. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη.

Καθώς οι περιπτώσεις άνοιας συνεχίζουν να αυξάνονται, οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν τη γνωστική τους υγεία. Ερευνητές στην Ιαπωνία, στράφηκαν πρόσφατα στο πράσινο τσάι matcha για να ανακαλύψουν εάν οι ιδιότητές του μπορούν να προσφέρουν γνωστικά οφέλη.

Τα ευρήματα της μελέτης εμφανίζονται στο PLOS ONE.

Ειδικότερα, οι ερευνητές που διεξήγαγαν την τρέχουσα μελέτη εξέτασαν πώς το matcha επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία, στρατολογώντας 99 συμμετέχοντες και παρατηρώντας τους για 12 μήνες. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 60 έως 85 ετών.

Από τους συμμετέχοντες, 64 ανέφεραν υποκειμενική γνωστική έκπτωση και 35 ανέφεραν ήπια γνωστική έκπτωση. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία στην ομάδα matcha ή εικονικού φαρμάκου χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που δημιουργήθηκε σε υπολογιστή, διασφαλίζοντας μια ισορροπία με βάση την ηλικία (74 και άνω, ή μικρότερη από 74) και το γονότυπο απολιποπρωτεΐνης Ε (APOE), η οποία είναι ενδεικτική του κινδύνου άνοιας.

Η ομάδα του matcha έλαβε 2 γραμμάρια πράσινου τσαγιού μέσω μιας κάψουλας καθημερινά ενώ η ομάδα εικονικού φαρμάκου, έλαβε μια κάψουλα με άμυλο καλαμποκιού.

Η μελέτη δεν έδωσε τα αποτελέσματα που περίμεναν οι ερευνητές, καθώς οι συμμετέχοντες που έλαβαν matcha δεν βελτίωσαν τη μνήμη και άλλες ευρύτερες γνωστικές λειτουργίες. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι με ήπια γνωστική έκπτωση που έλαβαν matcha, παρουσίασαν βελτίωση στην κοινωνική γνώση και τον ύπνο.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Σχετικά Άρθρα