Το μέλι είναι ο "χρυσός" της διατροφής και χρήσιμο στις αλλεργίες
30 Μαρτίου 2021, 09:00
Αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, επουλωτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες έχει το μέλι που η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί από την αρχαιότητα όχι μόνο ως συστατικό της διατροφής αλλά και ως φάρμακο...
Τώρα που διανύουμε την άνοιξη, το μέλι εκτός από μία νόστιμη και υγιεινή τροφή, μπορεί να έχει και ευεργετική δράση στις αλλεργίες...
Στη γερμανική βιβλιογραφία στις δεκαετίες ‘50 και ‘60 υπήρχαν στοιχεία για θεραπεία αλλεργιών με μέλι. Τα μόνα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, έρχονται από μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πληθυσμό της Μαλαισίας που έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μελιού μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας, αλλά οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται είναι αρκετά μεγάλες. Επειδή λοιπόν, τα δεδομένα είναι λίγα και αντιφατικά, συστήνεται να το συζητάμε πρώτα με τον αλλεργιολόγο μας, πριν ξεκινήσουμε την κατανάλωσή του ως θεραπευτικού μέτρο.
Στην θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας δίνονται καταρχάς οδηγίες αποφυγής του υπεύθυνου αλλεργιογόνου, αν αυτό είναι δυνατό. Τα βασικά φάρμακα που συστήνονται ανάλογα τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων είναι αντισταμινικά, ενδορινικά στεροειδή και αποσυμφορητικά ή και άλλα πιο ειδικά φάρμακα.