Τα ζαχαρούχα ποτά προκαλούν εκατομμύρια περιπτώσεις διαβήτη και καρδιακών παθήσεων
11 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη παραμένει βασικός τομέας έρευνας και παρέμβασης για την υγεία. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine εκτίμησε τον παγκόσμιο αντίκτυπο των αναψυκτικών με ζάχαρη στο διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, εξετάζοντας δεδομένα από 184 χώρες.
Ειδικότερα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την Παγκόσμια Διαιτητική Βάση Δεδομένων για να εξετάσουν την κατανάλωση ποτών με ζάχαρη. Αυτή η βάση δεδομένων περιείχε δεδομένα από 2,9 εκατομμύρια ανθρώπους σε 118 χώρες, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 87,1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Συμπεριέλαβαν οποιοδήποτε ρόφημα με πρόσθετα σάκχαρα και περισσότερες από 50 θερμίδες. Οι ερευνητές απέκλεισαν ποτά που ήταν 100% χυμοί φρούτων ή λαχανικών, ζαχαρούχο γάλα και ποτά χωρίς θερμίδες που χρησιμοποιούσαν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.
Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι κατανάλωναν λίγο περισσότερα από 2 ½ ζαχαρούχα ποτά κάθε εβδομάδα, με διακύμανση ανά περιοχή και χώρα. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι στη Νότια Ασία κατανάλωναν μόνο 0,7 ποτά με ζάχαρη την εβδομάδα, ενώ οι άνθρωποι στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική έπιναν κατά μέσο όρο 7,3 ποτά με ζάχαρη την εβδομάδα. Οι άνθρωποι στην Κολομβία είχαν μέση εβδομαδιαία κατανάλωση 17,4 ποτών με ζάχαρη, ενώ οι άνθρωποι στην Κίνα, την Ινδία και το Μπαγκλαντές είχαν μόνο 0,2.
Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες κατανάλωναν περισσότερα ποτά με ζάχαρη από τις γυναίκες και οι νεότεροι έτειναν να καταναλώνουν περισσότερα ποτά με ζάχαρη από τα μεγαλύτερα άτομα. Το επίπεδο εκπαίδευσης φάνηκε να επηρεάζει την κατανάλωση σε διαφορετικές περιοχές.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές μπόρεσαν να εξετάσουν τα περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη τύπου 2 και πόσα από αυτά θα μπορούσαν να αποδοθούν σε ποτά με ζάχαρη.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι περίπου 2,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά διαβήτη τύπου 2 και 1,2 εκατομμύρια νέα καρδιαγγειακά περιστατικά οφείλονται στην κατανάλωση ποτών με ζάχαρη. Εκτίμησαν περαιτέρω ότι η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη προκάλεσε το 5,1% των θανάτων από διαβήτη τύπου 2 και το 2,1% των θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο.
Οι διάφορες χώρες επηρεάστηκαν διαφορετικά. Για παράδειγμα, το Μεξικό, η Κολομβία και η Νότια Αφρική είχαν τον υψηλότερο αριθμό ατόμων με διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακή νόσο που αποδίδονταν σε ποτά με ζάχαρη. Περιφερειακά, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική επλήγησαν περισσότερο. Περίπου το 24% των νέων περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 και περίπου το 11% των νέων περιπτώσεων καρδιαγγειακής νόσου αποδίδονταν σε ποτά με ζάχαρη στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη ήταν πιο πιθανό να προκαλέσουν διαβήτη τύπου 2 σε άνδρες, άτομα με τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε αστικές περιοχές. Για την καρδιαγγειακή νόσο, ο αντίκτυπος των αναψυκτικών με ζάχαρη ήταν υψηλότερος για τους άνδρες και τους ανθρώπους σε αστικές περιοχές λόγω της υψηλότερης κατανάλωσης και του βασικού κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη δεν είναι ακριβής. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη τους δεν μπορεί να αποδείξει την αιτία και το αποτέλεσμα και ότι τα ευρήματα βασίζονται σε «διαθέσιμα δεδομένα και αιτιολογημένες υποθέσεις».