ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα φυστίκια στη διατροφή των βρεφών ίσως προλαμβάνουν ανάπτυξη αλλεργιών

05 Ιουνίου 2024, 16:00

images

Καθησυχαστικά νέα στοιχεία δείχνουν ότι η ένταξη του φυστικοβούτυρου στη διατροφή των παιδιών κατά τη βρεφική και πρώιμη παιδική ηλικία, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου να αναπτύξουν αλλεργία στα φυστίκια ακόμη και χρόνια αργότερα. Μάλιστα, η έναρξη της κατανάλωσης φυστικιών στη βρεφική ηλικία – ήδη από την ηλικία των 4 μηνών περίπου, ως μαλακός πολτός, για παράδειγμα– και η μετέπειτα τακτική κατανάλωση, συσχετίστηκε με 71% μειωμένο ποσοστό αλλεργίας στα φυστίκια στους εφήβους στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό NEJM Evidence.

Η νέα μελέτη, που ονομάζεται δοκιμή LEAP-Trio, περιελάμβανε δεδομένα από παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο που συμμετείχαν ως μωρά σε μια μελέτη αλλεργίας στα φυστίκια που ονομάζεται δοκιμή LEAP.

Η προηγούμενη μελέτη, παρακολούθησε βρέφη με έκζεμα και αλλεργία στο αυγό μέχρι την ηλικία των 5 ετών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, σε αυτή την ηλικία, ο επιπολασμός της αλλεργίας στα φυστίκια, ήταν περίπου 17% στην ομάδα των παιδιών που τα απέφευγαν, σε σύγκριση με ένα ποσοστό περίπου 3% στην ομάδα που κατανάλωνε προϊόντα από φυστίκια, που αντιπροσωπεύει μια σχετική μείωση της αλλεργίας στα φυστίκια κατά 81%.

Η δοκιμή LEAP-Trio, είχε ως στόχο να εξετάσει εάν αυτός ο μειωμένος κίνδυνος αλλεργίας στα φυστίκια, θα διαρκούσε μέχρι την εφηβεία.

Περίπου 500 παιδιά αξιολογήθηκαν ξανά για τη δοκιμή LEAP-Trio, η οποία εξέτασε το ποσοστό αλλεργίας στα φυστίκια περίπου στην ηλικία των 12 ετών.

Σε αυτή την ηλικία, τα ποσοστά αλλεργίας στα φυστίκια, παρέμειναν σημαντικά υψηλά μεταξύ των παιδιών που αρχικά απέφευγαν τα φιστίκια, με περίπου το 15% να έχει αλλεργία στα φυστίκια. Μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν αρχικά φυστίκια, περίπου το 4% εμφάνισε αλλεργία σε αυτά, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, συνολικά, όταν τα παιδιά άρχισαν να καταναλώνουν φυστίκια στη βρεφική ηλικία και συνέχισαν περίπου στην ηλικία των 5 ετών, αυτό φάνηκε να παρέχει «διαρκή ανοχή» στα φυστίκια στην εφηβεία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα είναι «μια μεγάλη διαβεβαίωση» ότι, όχι μόνο η πρώιμη ένταξη των φυστικιών στη διατροφή των βρεφών μείωσε τις πιθανότητες αλλεργίας, αλλά η προστασία διήρκεσε μέχρι την εφηβεία, ακόμη και όταν τα παιδιά σταμάτησαν να τρώνε φυστίκια τακτικά μετά την ηλικία των 5 ετών, δήλωσε η Δρ Purvi Parikh, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο NYU Langone στη Νέα Υόρκη και εκπρόσωπος του  Δικτύου Αλλεργιών & Άσθματος, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.

«Έτσι, στην ιδανική περίπτωση, εάν δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να συνεχίσουμε να εισάγουμε αυτά τα αλλεργιογόνα νωρίς στους 4-6 μήνες και να τα συνεχίσουμε με συνέπεια μέχρι την ηλικία των 5 ετών, αλλά μετά από αυτό δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο συνεπείς», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα