Σημαντικά τα οφέλη στην υγεία μας από τη νηστεία
13 Απριλίου 2020, 10:05
Μπαίνοντας στην Μεγάλη Εβδομάδα η περίοδος της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής εισέρχεται στην τελική ευθεία της. Κατά την περίοδο της νηστείας του Πάσχα δεν καταναλώνεται κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά με εξαίρεση τις εορτάσιμες ημέρες του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων, που επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού. Νηστεία άλλωστε υπάρχει σε κάποια μορφή σε όλες τις θρησκείες γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει πανανθρώπινη γνώση γα τα οφέλη της αποχής από τα ζωικά ή και τον περιορισμό της ποσότητας του φαγητού.
Ποια είναι όμως τα οφέλη από την δική μας μορφή νηστείας;
Μείωση βάρους
Μια προσεκτική διατροφή στην περίοδο της νηστείας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση ημερήσιων θερμίδων της τάξης των 200 kcal. Αυτό το αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας οδηγεί σε μείωση βάρους και σωματικού λίπους. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί υπάρχουν νηστίσιμες νοστιμιές , όπως ο χαλβάς, οι οποίες είναι θερμιδικές βόμβες και επομένως η αλόγιστη κατανάλωσή τους οδηγεί σε αντίθετο αποτέλεσμα.
Μείωση αρτηριακής πίεσης
Η νηστεία βοηθά στη βελτίωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, τα οποία έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο. Προσοχή χρειάζεται στις νηστίσιμες τροφές οι οποίες έχουν «κρυμμένο» αλάτι, όπως οι ελιές και ο ταραμάς.
Μείωση λιπιδίων
Η αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, οδηγεί σε μείωση των κορεσμένων λιπαρών και μείωση στις τιμές της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
Σακχαρώδης Διαβήτης
Κατά την περίοδο της νηστείας κάποιες ομάδες ατόμων με προβλήματα υγείας πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο σωστό σχεδιασμό του πλάνου διατροφής. Για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη το διαιτολόγιο μπορεί να προσαρμοστεί στις συνθήκες της νηστείας αλλά με προσοχή ώστε να μη διαταραχθούν οι ισορροπημένες αναλογίες των υδατανθράκων με τα λοιπά τρόφιμα.
Σιδηροπενική αναιμία
Καθώς το κρέας αποτελεί κύρια πηγή σιδήρου για τον οργανισμό η αποχή του κατά την νηστεία μειώνει την πρόσληψη σιδήρου. Τα άτομα με σιδηροπενική αναιμία μπορούν να εντάξουν στη διατροφή τους εναλλακτικές φυτικές πηγές σιδήρου (φακές, φασόλια ελιές και βρώμη). Ο συνδυασμός του με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως εσπεριδοειδή, πιπεριά, μπρόκολο κλπ βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου.
Οστεοπόρωση
Η αποχή από γαλακτοκομικά οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου που μακροπρόθεσμα επιδεινώνει την οστεοπόρωση. Λύση αποτελούν εναλλακτικές φυτικές πηγές ασβεστίου (φασόλια, αμύγδαλο, ταχίνι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Φυτικές τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D όπως το σπανάκι, το μαγειρεμένο μπρόκολο, το αβοκάντο, το ακτινίδιο, ο μαγειρεμένος αρακάς συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφηση και αξιοποίηση του ασβεστίου.
Εγκυμοσύνη
Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια περίοδο με ιδιαίτερες, αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Παρ’ όλο που οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη δεν αποκλείονται από τη νηστεία, απαραίτητη είναι η τακτική ιατρική παρακολούθηση και ο σωστός σχεδιασμός της διατροφής ώστε να μην προκληθούν διαταραχές στην πορεία της κύησης.
ΠΗΓΗ
Nutrition
Tags: διατροφή και υγεία, νηστεία