Πώς να αποφύγουμε την δυσπεψία στο γιορτινό τραπέζι
19 Απριλίου 2020, 09:05
Παρότι φέτος στο γιορτινό τραπέζι δεν παρακάθονται όλοι όσοι θα θέλαμε ή συνηθίζουμε να τρώμε μαζί τους, πάντως οι περισσότεροι θα φάμε σε είδος και ποσότητα, ό,τι τρώμε κάθε Ανάσταση. Και δεν θα αποφύγουμε την δυσπεψία.
Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα μέσα στη μέρα αντί να καθίσετε μία φορά στο τραπέζι, εντελώς νηστικοί και πεινασμένοι σαν...λύκοι. Η μεγάλη ποσότητα τροφής στο στομάχι είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει φούσκωμα, καούρες και δυσπεψία.
Τρώτε και μασάτε αργά. Το φαγητό μάλλον θα είναι πιο νόστιμο και λαχταριστό και άλλωστε δεν θα το πάρει κανείς από μπροστά σας. Η ταχύτητα με την οποία τρώμε το φαγητό μας, επιδρά στη χώνεψη και στο μεταβολικό ρυθμό.
Υπάρχουν τόσα να φάμε. Ας αποφύγουμε αυτά που άλλες χρονιές μας προκάλεσαν δυσπεψία. Το σκόρδο, οι σάλτσες ντομάτας, τα καυτερά και τα πολύ λιπαρά φαγητά όπως και οι πίτες δεν γίνονται καλά ανεκτά από ορισμένους. Ας δοκιμάσουμε, αλλά ας μην φάμε μια κανονική μερίδα από αυτό που θα μας "χαλάσει" το στομάχι.
Ας μην πιούμε υπερβολικά πολύ αλκοόλ: Το κρασί, η μπίρα , τα τσίπουρα και τα λοιπά ποτά, είναι για να νιώσουμε ευχάριστα και να συνοδεύσουμε το γεύμα μας. Όχι για να μεθύσουμε.
Να μην ξαπλώνουμε αμέσως μετά το φαγητό ούτε και να πηγαίνουμε βόλτα με την τελευταία μπουκιά στο στόμα. Μετά το φαγητό, ας κάτσουμε σε μια καρέκλα ή πολυθρόνα για μισή ώρα να δώσουμε στο γαστρεντερικό την ευκαιρία να λειτουργήσει με ηρεμία.
Μία χαλαρή βόλτα θα βοηθήσει αφού περάσει μία ώρα από την στιγμή που σηκωθήκαμε από το τραπέζι. Ομοίως, αν νυστάζουμε, ας μην ξαπλώσουμε εντελώς με γεμάτο στομάχι. Ας κλείσουμε λίγο τα μάτια με δυο μαξιλάρια πίσω από την πλάτη μας.
Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Tags: διατροφή και υγεία, Πάσχα, Υπερφαγία