Πολύτιμη και νόστιμη τροφή το ταχίνι
17 Απριλίου 2021, 08:00
Το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι και διατηρεί όλα τα ευεργετικά οφέλη του θρεπτικού αυτού σπόρου, προσφέροντας βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που προστατεύουν τον οργανισμό μας.
Ο ρόλος που έχει το ταχίνι γίνεται πρωταγωνιστικός σε περιόδους νηστείας όπως η Σαρακοστή, καθώς ο αποκλεισμός δύο βασικών ομάδων τροφίμων (γαλακτοκομικών και κρέατος) από το διαιτολόγιο μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Έτσι, η υπεροχή του ταχινιού σε ασβέστιο και σίδηρο το καθιστά απαραίτητο διατροφικό συμπλήρωμα, ενώ οι πρωτεΐνες που περιέχει, αν και φυτικής προέλευσης, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και υπερτερούν σε σχέση με άλλες πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης που συνήθως έχουν χαμηλή απορροφησιμότητα από τον οργανισμό.
Παράλληλα, κατά την περίοδο της νηστείας το ταχίνι αποτελεί βασικό «εργαλείο» στη μαγειρική, καθώς έχει εφαρμογή σε νηστίσιμα αρτοσκευάσματα όπως ταχινόπιτες και ταχινόψωμο, ενώ μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το βούτυρο και τη μαργαρίνη στα γλυκά.
Φαίνεται όμως, πώς το ταχίνι έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο και σε ό,τι αφορά την θωράκιση της υγείας μέσω της εξισορρόπησης του λιπιδαιμικού προφίλ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει έρευνα που διενήργησε το τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ταχινιού μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων ενώ οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης του αίματος. Και ποιος δεν θα ήθελε ένα ακόμη χέρι ή καλύτερα, κουτάλι βοήθειας για τον καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης; Να ένας ακόμη σημαντικός λόγος να βάλουμε το ταχίνι στο… κουτάλι μας!
Με αυτή μας την κίνηση είμαστε αναμφίβολα κερδισμένοι, το όφελος για την υγεία μας όμως είναι ακόμη μεγαλύτερο εάν το ταχίνι που θα επιλέξουμε είναι άριστης ποιότητας και ασύγκριτης γεύσης. Το δίπτυχο αυτό καλύπτει το Μακεδονικό Ταχίνι, για την παρασκευή του οποίου χρησιμοποιούνται οι καλύτερες ποικιλίες σουσαμιού παγκοσμίως, με την καλύτερη γεύση.