Πιο υγιεινό αλλά και πιο ...δύσοσμο δεν γίνεται!
28 Μαρτίου 2021, 09:00
Στην Ελλάδα καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια και αποτελεί βασικό συστατικό δεκάδων παραδοσιακών συνταγών όλων των χωρών της Μεσογείου. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Αλλά και μια χαρακτηριστική μυρωδιά που όταν μένει στο στόμα δεν μας αρέσει...
Ο Ηρόδοτος το μνημονεύει ως καλλιεργούμενο και χρησιμοποιούμενο στη Σκυθία και την Αίγυπτο ενώ συχνά το αναφέρει και ο Αριστοφάνης. Έχει αναφερθεί ότι το χρησιμοποιούσε και ο Αριστοτέλης. Ο Ρωμαίος συγγραφέας Πλίνιος το περιέγραψε ως το φάρμακο για 61 προβλήματα υγείας. Στην αρχαία Ινδία και Κίνα, οι γιατροί το χορηγούσαν συχνά σε ανθρώπους που έπασχαν από διάφορες ασθένειες. Ο αιγυπτιακός ιατρικός πάπυρος The Codex Ebers όπου χρονολογείται περίπου στο 1500 π.Χ. αναφέρει 24 συνταγές με βάση το σκόρδο για πονοκέφαλους, πονόλαιμο και σωματική αδυναμία.
Οι θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις του σκόρδου είναι λοιπόν αδιαμφισβήτητες εδώ και 5000 χρόνια...
Τα συστατικά του αιθέριου ελαίου του έχουν έντονη αντισηπτική και αντιβιοτική δράση και έτσι, το σκόρδο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό σε διάφορες μολύνσεις, όπως η δυσεντερία. Επίσης έρευνες απέδειξαν την αποτελεσματικότητά του στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και των επιπέδων των λιπιδίων σ’ αυτό.
Ενώ είναι γνωστό ευεργετικό σε περιστατικά γρίπης, κρυολογήματος, ωτίτιδας, καταρροής και γενικά στις μολύνσεις του αναπνευστικού όπως η χρόνια βρογχίτιδα και το βρογχικό άσθμα. Και παράλληλα θεωρείταο ότι ελαττώνει τον τυμπανισμό στο στομάχι, βοηθά στην απαλλαγή των εντέρων από τα παράσιτα και θεωρείται χολαγωγό και διουρητικό.
Τέλος, είναι τονωτικό και βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση από λοιμώξεις, αποτρέποντας ταυτόχρονα τις δυσάρεστες παρενέργειες ενώ θεωρείται από κάποιους ότι σε μεγάλες ποσότητες προλαμβάνει τον καρκίνο του στομάχου, του οισοφάγου και του παχύ εντέρου και έχει αντιγηραντική δράση.
Για να μυρίζει λιγότερο, πολλές νοικοκυρές το βάζουν ολόκληρο στο ταψί ή την κατσαρόλα να δώσει τη νοστιμιά του και μετά το αφαιρούν πάλι ολόκληρο. Επίσης, βγάζουν από μέσα το πράσινο μέρος και έτσι έχει λιγότερο έντονη μυρωδιά.
Tags: διατροφική αξία σκόρδου, σκόρδο