Περιέχει το ψωμί χολεστερόλη;
21 Νοεμβρίου 2022, 18:00
Το ψωμί είναι βασικό στοιχείο της διατροφής πολλών ανθρώπων παγκοσμίως. Ενώ οι περισσότεροι τύποι ψωμιού δεν περιέχουν διαιτητική χολεστερόλη, μερικοί μπορεί να περιλαμβάνουν ζωικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, είναι συνήθως υψηλά σε διαιτητική χολεστερόλη.
Ωστόσο, η διαιτητική χολεστερόλη έχει μικρή επίδραση στη χοληστερίνη του αίματος ενός ατόμου. Τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά στα τρόφιμα, έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην αύξηση των επιπέδων χολεστερόλης.
Σε ό,τι αφορά το λευκό ψωμί, αυτό περιέχει ραφιναρισμένο αλεύρι ψωμιού –το ραφινάρισμα αποτελεί μια διαδικασία που αφαιρεί το πίτουρο και το φύτρο για να δώσει στο αλεύρι μια λεπτότερη υφή-.
Ωστόσο, η διαδικασία αυτή αφαιρεί επίσης απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως:
-σίδηρος
-βιταμίνες του συμπλέγματος Β
-φυτικές ίνες.
Ως εκ τούτου, οι κατασκευαστές προσθέτουν βιταμίνες "εμπλουτίζοντας" το ραφιναρισμένο αλεύρι αλλά δεν αντικαθιστούν τις ίνες.
Αυτή η έλλειψη φυτικών ινών σημαίνει ότι το λευκό ψωμί είναι λιγότερο πιθανό για να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται χορτασμένο και άρα να το κάνει να καταναλώσει μεγαλύτερες ποσότητες. Οι υδατάνθρακες του ραφιναρισμένου αλευριού, αφομοιώνονται επίσης πιο γρήγορα από το σώμα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ένα άτομο με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είναι πιο πιθανό να έχει υψηλότερα επίπεδα LDL χοληστερίνης και χαμηλότερη HDL, ή καλή χοληστερίνη.
Οι τύποι λευκού ψωμιού περιλαμβάνουν τσιαπάτα, λευκή πίτα, λευκές μπαγκέτες, λευκό προζύμι, τορτίγιες λευκού σιταριού, λευκό ψωμί για σάντουιτς και άλλα. Αντίθετα, το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες από τα δημητριακά, καθιστώντας το μια καλή πηγή διαιτητικών ινών.
Το CDC αναφέρει ότι οι φυτικές ίνες εμποδίζουν το σώμα από τη πρόσληψη κάποιου λίπους και χολεστερόλης. Αυτό μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων - έναν άλλο τύπο λίπους στο αίμα - και τα επίπεδα χοληστερίνης και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε επίσης ότι η αντικατάσταση του λευκού ψωμιού, το οποίο έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, με ψωμί ολικής αλέσεως, το οποίο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, για πρωινό, επιβράδυνε τη γλυκαιμική απόκριση του σώματος.
Επομένως, θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια για την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης περισσότερων τύπων ψωμιού ολικής αλέσεως, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής ενός ατόμου.