ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πέντε φρούτα ιδανικά για μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες

14 Αυγούστου 2024, 10:00

images

Τα φρούτα είναι τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που χρησιμεύουν ως το θεμέλιο κάθε υγιεινής διατροφής. Είναι γεμάτα με απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και ορισμένων τύπων καρκίνου. Αλλά παρότι τα φρούτα τείνουν να περιέχουν περισσότερους υδατάνθρακες από τα λαχανικά λόγω των φυσικών τους σακχάρων, δεν είναι λόγος να τα αποφεύγετε.

«Είναι πιο ωφέλιμο να συμπεριλάβετε τα φρούτα στη διατροφή σας αντί να αποφεύγετε τα φρούτα λόγω ανησυχιών για την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες», εξηγεί η Jenifer Bowman, διαιτολόγος στο UCHealth στο Fort Collins του Κολοράντο.

Ωστόσο, όσοι ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, όπως μια δίαιτα τύπου ΚΕΤΟ, θα πρέπει να προσέχουν πόσους υδατάνθρακες καταναλώνουν. Εδώ είναι 5 από τα καλύτερα φρούτα για κατανάλωση σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες:

1. Βερίκοκα

Υδατάνθρακες: 3,9 γρ.

Εάν ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διατροφής με χαμηλούς υδατάνθρακες, τα βερίκοκα είναι ιδανικά για εσάς. Αυτό το φρούτο περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη C, κάλιο και αντιοξειδωτικά, όπως βήτα-καροτίνη και λουτεΐνη.

2. Δαμάσκηνα

Υδατάνθρακες: 7,5 γραμμάρια.

Γεμάτα με αντιοξειδωτικά και βιταμίνες Α και C, τα δαμάσκηνα είναι ζουμερά και γλυκά πυρηνόκαρπα φρούτα που είναι υπέροχα ως σνακ ή ως συνοδευτικά σε ένα μεσημεριανό γεύμα.

3. Φράουλες

Υδατάνθρακες: 8,2 γρ.

Οι φράουλες είναι υπερτροφές που είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά – όπως βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο – και ανθοκυανίνες, ένα είδος αντιοξειδωτικού που δίνει σε αυτά τα φρούτα το κόκκινο χρώμα τους.

4. Ακτινίδια

Υδατάνθρακες: 10,5 γραμμάρια.

Το ακτινίδιο όχι μόνο είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες και θερμίδες, αλλά έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , απορροφώνται πιο αργά και μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

5. Καρπούζι

Υδατάνθρακες: 11,5 γραμμάρια.

Το γλυκό, ώριμο καρπούζι είναι νόστιμο, υγιεινό και χαμηλό σε υδατάνθρακες. Επιπλέον, το καρπούζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και κάλιο, καθιστώντας το ένα τέλειο σνακ μετά την προπόνηση.

Σχετικά Άρθρα