ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θετική ανατροπή για τη δράση του αλατιού στα καρκινικά κύτταρα

12 September 2024, 18:00

images

Ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτου Hans Knöll του Λάιμπνιτς για την Έρευνα Φυσικών Προϊόντων και Βιολογίας των Λοιμώξεων στη Γερμανία, με επικεφαλής την Christina Zielinski, υποστηρίζει ότι το αλάτι μπορεί να ενισχύσει τη δράση των CD8+ Τ κυττάρων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που είναι σημαντικά για την καταπολέμηση του καρκίνου. Κι αυτή είναι πιθανώς η ανατρεπτική είδηση του έτους σε ό,τι αφορά τα θέματα υγείας!

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Immunology, αναφέρει ότι η αύξηση της συγκέντρωσης νατρίου στους όγκους, αυξάνει την αποτελεσματικότητα αυτών των κυττάρων. Οι επιστήμονες μάλιστα διαπίστωσαν ότι οι όγκοι στο μαστό, έχουν υψηλότερη συγκέντρωση νατρίου από τους υγιείς ιστούς, κάτι που φαίνεται να ενεργοποιεί τα CD8+ Τ κύτταρα, κάνοντάς τα πιο επιθετικά εναντίον των καρκινικών κυττάρων.

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ιόντα νατρίου αυξάνουν τη δραστηριότητα της αντλίας νατρίου – καλίου στην κυτταρική μεμβράνη των Τ κυττάρων. Η αύξηση αυτή αλλάζει το δυναμικό της μεμβράνης, που με τη σειρά της ενισχύει την ενεργοποίηση του υποδοχέα των Τ κυττάρων, οδηγώντας σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Κι όχι μόνο αυτό... Το αλάτι φαίνεται να προστατεύει τα Τ κύτταρα από την ένας είδος κόπωσης που εμφανίζουν, και κατά την οποία χάνουν την ικανότητά τους να καταπολεμήσουν τον καρκίνο μετά από παρατεταμένη έκθεση σε καρκινικά κύτταρα. Αυτή η προστασία σημαίνει ότι τα Τ κύτταρα μπορούν να παραμείνουν ενεργά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας.

Έτσι, ενώ για την υγεία μας γενικά συνίσταται να προσέχουμε την κατανάλωση αλατιού, η χρήση του σε εργαστηριακές συνθήκες για την ενίσχυση των Τ κυττάρων, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται η ανοσοθεραπεία. Στο μέλλον, τα Τ κύτταρα θα μπορούσαν να προετοιμάζονται εκτός του σώματος σε περιβάλλον πλούσιο σε νάτριο, πριν επανεισαχθούν στους ασθενείς, προσφέροντας έτσι στοχευμένη επίθεση εναντίον των όγκων. 

Σχετικά Άρθρα