Μέλι: Η "χρυσή" διατροφική επιλογή
12 Δεκεμβρίου 2019, 15:00
Το μέλι αποτέλεσε βασικό συστατικό της διατροφής πολλών αρχαίων πολιτισμών ενώ είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ακόμα και στη μαγειρική κρεάτων τα οποία άλειφαν με αυτό πριν τα ψήσουν. Ο Ιπποκράτης εξάλλου συνιστούσε το μέλι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, ενώ ο Αριστοτέλης πίστευε ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή.
Το μέλι είναι μια ταχείας αντίδρασης πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, που περιέχει σίδηρο, πολλά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο στον μεταβολισμό και τη θρέψη του ανθρώπου. Παράλληλα έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό και κάνει καλό στα έλκη του στομάχου.
Αυτό στο οποίο αξίζει να δίνουμε σημασία όταν επιλέγουμε μέλι είναι το χρώμα του. Καθώς είναι αυτό που αποτελεί το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της προέλευσής του. Έτσι, τα μέλια με σκούρο χρώμα είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο) και συνεπώς έχουν υψηλή θρεπτική αξία ενώ τα ανοιχτόχρωμα έχουν ωραίο άρωμα και γεύση αλλά λιγότερα θρεπτικά συστατικά.
Ως προς την συσκευασία του, η γυάλινη είναι η καλύτερη διότι το γυαλί είναι ουδέτερο υλικό και δεν αντιδρά με το μέλι ώστε να αλλοιώσει την ποιότητα του. Από την άλλη πλευρά, η τενεκεδένια συσκευασία βοηθά περισσότερο στη διατήρηση της βιολογικής αξίας του μελιού ενώ οι πλαστικές συσκευασίες είναι καλό να αποφεύγονται.
Η μόνη αληθινή απαγόρευση που κάνουν οι γιατροί για το μέλι αφορά τα βρέφη στα οποία δεν πρέπει να δίνουμε μέχρι να μας το επιτρέψει ο παιδίατρος.
Εξάλλου, πρέπει να γνωρίζουμε ότι παρότι υγιεινό, δεν είναι και κατάλληλο για ολιγοθερμιδικές δίαιτες. Ως εκ τούτου πρέπει να το καταναλώνουμε με προσοχή στην ποσότητα.
ΠΗΓΗ
ncbi
Tags: Διατροφή, διατροφική αξία μελιού, μέλι