ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μεγάλη η σημασία της σωστής διατροφής κατά την εγκυμοσύνη

15 Αυγούστου 2024, 08:00

images

Η ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για μια μακρά και υγιεινή ζωή, αλλά η σωστή διατροφή γίνεται ακόμη πιο σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες να επικεντρωθούν στην κατανάλωση υγιεινών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Με αυτόν τον τρόπο, θα τους βοηθήσει να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν αρκετές από τις συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζονται για να υποστηρίξουν την υγεία των ιδίων και του εμβρύου τους.

«Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία σχετικά με την προγεννητική διατροφή, είναι ότι δεν ξεκινά όταν μείνετε έγκυος. Ξεκινά ακόμη και πριν μείνετε έγκυος», αναφέρει η Δρ Sara Jacobs, ειδικευόμενη στην εμβρυϊκή ιατρική της μητέρας στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας. «Η διατροφή [της μέλλουσας μητέρας] πριν από την εγκυμοσύνη είναι εξίσου – αν όχι πιο σημαντική – με τη διατροφή της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Στην ιδανική περίπτωση, οι γυναίκες θα πρέπει να βρίσκονται σε ένα υγιές εύρος δείκτη μάζας σώματος και να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή πριν μείνουν έγκυες για να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης που σχετίζονται με την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:

Αποβολή.

Προεκλαμψία.

Διαβήτης κύησης.

Υπέρταση.

Φλεβική θρομβοεμβολή.

Μολύνσεις πληγών.

Τοκετός με καισαρική τομή.

Ζητήματα εμβρυϊκής ανάπτυξης.

Γέννηση θνησιγενούς εμβρύου.

Θάνατος νεογνού.

Ενώ βρίσκονται στη μήτρα, τα έμβρυα αντλούν θρεπτικά συστατικά απευθείας από τη μητέρα τους. Όταν τρώτε, το στομάχι σας αφομοιώνει τα τρόφιμα και τα διασπά σε θρεπτικά συστατικά που ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σας στον πλακούντα. Ο ομφάλιος λώρος, που συνδέει τον πλακούντα με το κυοφορούμενο έμβρυο, παρέχει γλυκόζη, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες για να βοηθήσει το έμβρυο να αναπτυχθεί.

«Στην εγκυμοσύνη, το έμβρυο θα πάρει ό,τι χρειάζεται από τη μητέρα», εξηγεί η Jacobs. «Αν η μητέρα δεν τρέφεται επαρκώς για τον εαυτό της, το μωρό θα ακολουθήσει την ίδια διατροφή, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα διατροφικές ελλείψεις για τη δική του υγεία».

Τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τις εγκύους είναι:

Φολικό οξύ.

Σίδερο.

Ασβέστιο.

Βιταμίνη Α.

Βιταμίνη Β6.

Βιταμίνη Β12.

Βιταμίνη C.

Βιταμίνη D.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Ιώδιο.

Χολίνη.

Σχετικά Άρθρα