ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπερβολική πρόσληψη ψευδαργύρου αυξάνει τον κίνδυνο ενδομητρίωσης

07 Νοεμβρίου 2024, 09:00

images

Πρόσφατη μελέτη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια πιθανή σχέση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης ψευδαργύρου και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης ενδομητρίωσης στις Αμερικανίδες σε σύγκριση με εκείνες με χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για πολλές σωματικές λειτουργίες, από την παραγωγή ινσουλίνης έως την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών, στη σύνθεση DNA και πρωτεϊνών και στην κυτταρική αναπαραγωγή και ανάπτυξη.

Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει ψευδάργυρο, επομένως πρέπει να το λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Ωστόσο, η διατήρηση της σωστής ισορροπίας είναι το κλειδί, καθώς, τόσο η υπερβολική, όσο και η ελλιπής πρόσληψη ψευδαργύρου μπορούν να διαταράξουν την ανθρώπινη φυσιολογία.

Η έρευνα έχει αρχίσει να διερευνά την επίδραση του ψευδαργύρου στην αναπαραγωγική υγεία των γυναικών, αν και η έρευνα και η κατανόηση των επιστημόνων είναι περιορισμένη, ειδικά όσον αφορά καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση.

Αυτή η χρόνια πάθηση περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενδομητρικών κυττάρων έξω από τη μήτρα, επηρεάζοντας περίπου το 6-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Η ενδομητρίωση συχνά οδηγεί σε πόνο και πιθανές επιπλοκές, όπως η στειρότητα, η οποία επηρεάζει έως και το 50% των διαγνωσθέντων.

Συνολικά 4.315 γυναίκες συμπεριλήφθηκαν στο τελικό δείγμα της συγκεκριμένης μελέτης και 331 (7,7%) από αυτές ανέφεραν ότι είχαν διαγνωστεί με ενδομητρίωση. Οι γυναίκες που κατανάλωναν πάνω από 14 mg ψευδάργυρου ημερησίως, φάνηκε να έχουν 60% υψηλότερο κίνδυνο ενδομητρίωσης σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν 8 mg την ημέρα ή λιγότερο.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δημοσιεύονται στο BMC Public Health.

«Αυτή η μελέτη μάς δίνει μία σημαντική εικόνα για τον πιθανό φυσιολογικό μηχανισμό [που σχετίζεται με] το ρόλο του ψευδαργύρου στην ανάπτυξη ενδομητρίωσης», δήλωσε στο Medical News Today η Alexandra Filingeri, DCN, RDN, γιατρός κλινικής διατροφής και διαιτολόγος γονιμότητας, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Σχετικά Άρθρα