ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υγιεινή διατροφή μειώνει γλυκόζη και κίνδυνο διαβήτη ανεξάρτητα από γενετικούς παράγοντες

02 Ιουλίου 2024, 09:00

images

Σύμφωνα με νέα μελέτη στη Φινλανδία, η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την εμφάνιση υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από τη γενετική προδιάθεση ενός ατόμου. Ειδικότερα, η μελέτη, που συντάχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, εξέτασε δεδομένα από την κοόρτη του Μεταβολικού Συνδρόμου στους άνδρες (METSIM). 

Μετά την εξαίρεση των συμμετεχόντων στη METSIM των οποίων τα δεδομένα κρίθηκαν ως ανεπαρκή, η ανάλυση της ερευνητικής ομάδας αφορούσε σχεδόν 1.600 άνδρες στη Φινλανδία ηλικίας μεταξύ 51 και 85 ετών που δεν είχαν διαβήτη τύπου 2 πριν την έναρξη της μελέτης.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφής και υποβλήθηκαν σε ένα 2ωρο τεστ ανοχής στη γλυκόζης εκ του στόματος κατά την περίοδο 2016-2018. Οι ερευνητές στην παρούσα μελέτη, αξιολόγησαν αυτά τα δεδομένα παράλληλα με τα επίπεδα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 που σχετιζόταν με 76 γενετικές παραλλαγές.

Έτσι, εντοπίστηκαν 2 πρότυπα διατροφής: υγιεινή και ανθυγιεινή. Η υγιεινή διατροφή αποτελούταν από λαχανικά, φρούτα, ψάρια, πουλερικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γιαούρτι χωρίς ζάχαρη και χαμηλά λιπαρά, και πατάτες, μεταξύ άλλων τροφίμων. 

Η ανθυγιεινή διατροφή ήταν πλούσια σε τρόφιμα, όπως τηγανητές πατάτες, επεξεργασμένα κρέατα, ψημένα γλυκά και καραμέλες, επεξεργασμένα δημητριακά, γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζαχαρούχα και έτοιμα γεύματα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υγιεινή διατροφή συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τον ίδιο θετικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από γενετικούς παράγοντες.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί το συγκεκριμένο εύρημα.

Σχετικά Άρθρα