Η σχέση καρκίνου - διατροφής είναι πιο στενή από ό,τι νομίζουμε
14 Φεβρουαρίου 2025, 09:00
![images](https://www.ygeiawatch.com.cy/storage/app/uploads/public/7a8/0e3/147/thumb__800_0_0_0_auto.jpg)
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή μας θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα εκείνον που αφορά στο γαστρεντερικό σύστημα. Η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, για παράδειγμα, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πολλών διαφορετικών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του ενδομητρίου και του παχέος εντέρου. Αντίθετα, δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά, όπως η μεσογειακή διατροφή, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Τους τελευταίους 2 μήνες, έχουν προκύψει ωστόσο νέα στοιχεία που υπογραμμίζουν τον πιθανό ρόλο της διατροφής στον κίνδυνο και την πρόληψη του καρκίνου.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση τροφών και ποτών που είναι πλούσια σε ασβέστιο συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 542.000 συμμετέχοντες που είχαν εγγραφεί στη μελέτη Million Women και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που κατανάλωναν γάλα, γιαούρτι και τροφές, συμπεριλαμβανομένων των θρεπτικών συστατικών ριβοφλαβίνη, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο φάνηκε να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Medical News Today, παρατηρήθηκε ότι τα άτομα που έπαιρναν το ισοδύναμο 1 επιπλέον ποτηριού γάλα κάθε μέρα, ή 300 χιλιοστόγραμμα (mg) ασβεστίου, είχαν 17% χαμηλότερο σχετικό κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
«Το αγελαδινό γάλα είναι μια πλούσια πηγή διατροφικού ασβεστίου και ριβοφλαβίνης και οι σχέσεις μεταξύ γάλακτος, ασβεστίου και ριβοφλαβίνης και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου [που παρατηρήθηκε στη μελέτη] ήταν σχεδόν πανομοιότυπες», εξήγησε στη μελέτη ο Tom Sanders, PhD, ομότιμος καθηγητής διατροφής και διαιτολογίας στο King's College του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Βρέθηκε μια πιο αδύναμη προστατευτική σχέση με τα δημητριακά πρωινού, ειδικά τα δημητριακά ολικής αλέσεως, αλλά αυτό θα μπορούσε να συγχέεται από το γεγονός ότι το πρωινό καταναλώνεται με γάλα», σημείωσε.
Σχετικά με το γιατί το ασβέστιο μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι αυτής της μορφής καρκίνου, ο Sanders είπε ότι «μια θεωρία είναι ότι το ασβέστιο μπορεί να δεσμεύεται με ελεύθερα χολικά οξέα στο έντερο, αποτρέποντας τις επιβλαβείς επιπτώσεις των ελεύθερων χολικών οξέων στο βλεννογόνο του εντέρου».
Προηγούμενη έρευνα είχε επίσης υποδείξει ότι τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, μπορεί να έχουν προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Metabolism έχει πλέον ρίξει λίγο φως στον πιθανό μηχανισμό πίσω από αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα. Όταν τα βακτήρια του εντέρου διασπούν τις φυτικές ίνες στο έντερο, παράγουν 2 τύπους μορίων που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που μπορεί στην πραγματικότητα να είναι υπεύθυνα για την αποφυγή του καρκίνου.
Τα εν λόγω λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας είναι το προπιονικό και το βουτυρικό, τα οποία, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη, άλλαξαν την έκφραση γονιδίων τόσο σε υγιή κύτταρα όσο και σε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου που είχαν ληφθεί.
Συμπερασματικά, το συγκεκριμένο αντικείμενο έρευνας είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, με τις τελευταίες μελέτες ρίχνουν περισσότερο φως στη σχέση καρκίνου και διατροφής.
Tags: καρκίνος και διατροφή, Κόκκινο κρέας, κρέας