Η πρόσληψη σεληνίου και σιδήρου βοηθάει στη διαχείριση της Νόσου Graves
29 Μαΐου 2024, 09:00
Η Νόσος Graves είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί τον πιο γνωστό τύπο υπερθυρεοειδισμού. Μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, τους μύες, τα μάτια, το δέρμα, τα οστά και το συκώτι. Η κατανάλωση τροφών που ωφελούν τις λειτουργίες αυτών των οργάνων, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της πάθησης. Ο περιορισμός της πρόσληψης δυνητικά επιβλαβών τροφίμων, όπως τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με αυτά τα τρόφιμα και το πώς ορισμένες διατροφικές συνήθειες μπορεί να ωφελήσουν ένα άτομο που πάσχει από τη νόσο. Αρχικά, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών - φυσικά υποπροϊόντα ορισμένων λειτουργιών του οργανισμού- που μπορούν να οδηγήσουν σε οξειδωτικό στρες και φλεγμονή.
Η κατανάλωση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της οφθαλμικής νόσου του θυρεοειδούς που προκαλεί η Νόσος Graves, καθώς η φλεγμονή φαίνεται να διαδραματίζει ρόλο σε αυτήν την ασθένεια.
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά παρέχουν επίσης φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση της συνολικής υγείας.
-Σελήνιο
Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό και ένα αντιοξειδωτικό. Εμφανίζεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στον θυρεοειδή αδένα και είναι απαραίτητο για την υγεία του θυρεοειδούς και τη γενική ευεξία.
Σύμφωνα με μια ερευνητική ανασκόπηση του 2017, το συμπλήρωμα σεληνίου μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση αυτοάνοσων παθήσεων του θυρεοειδούς, όπως η Νόσος Graves.
Ειδικότερα, σε άτομα με θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια του Graves, το σελήνιο μπορεί να βοηθήσει με τους εξής τρόπους:
-βελτίωση της ποιότητας ζωής
-βελτίωση των οφθαλμικών συμπτωμάτων
-επιβράδυνση της εξέλιξης των οφθαλμικών προβλημάτων.
Τρόφιμα που περιέχουν σελήνιο είναι:
-βοδινό κρέας
-φιστίκια
-ζαμπόν
-τυρί κότατζ
-τόνος.
Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας του θυροειδούς αδένα. Εάν οι εξετάσεις δείξουν ότι τα επίπεδα σιδήρου ενός ατόμου είναι χαμηλά, μπορεί να χρειαστεί να καταναλώσει περισσότερες τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως:
-φασόλια
-μοσχαρίσιο συκώτι
-φακές
-σπανάκι
-τόφου.
Τα συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να επηρεάσουν τη δράση των φαρμάκων για τον θυρεοειδή. Όποιος σκέφτεται να πάρει σίδηρο ή άλλα συμπληρώματα , θα πρέπει πρώτα να μιλήσει με ένα γιατρό και να ακολουθήσει οδηγίες σχετικά με το πώς και πότε να τα πάρει.
Αντίθετα, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το γρήγορο φαγητό και τα έτοιμα αρτοσκευάσματα, μπορεί να περιέχουν ουσίες που αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονής. Η αποφυγή ή ο περιορισμός αυτών των τροφών, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της Νόσου Graves.
Τέλος, σημειώνεται ότι ένας διαιτολόγος ή γιατρός μπορεί να συμβουλεύσει για συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες για ένα άτομο που ζει με τη νόσο.
Tags: Νόσος Graves, σελήνιο, Σίδηρο, Υπερθυρεοειδισμός