ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η περιστασιακή κατανάλωση γλυκών δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

11 Δεκεμβρίου 2024, 10:00

images

Είναι γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι βλαπτική για την υγεία. Ωστόσο, νέα μελέτη δείχνει ότι η βλαπτικότητα αυτή δεν επηρεάζεται μόνο από την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνεται, αλλά και από την προέλευση και τη συχνότητα με την οποία την καταναλώνουμε.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 2 μεγάλες μελέτες: τη Swedish Mammography Cohort και τη Cohort of Swedish Men. Χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή από αυτές τις μελέτες, που έγιναν το 1997 και το 2009, για να πάρουν μια ιδέα για το πώς είχε αλλάξει η διατροφή των ανθρώπων.

Αφότου επιβεβαιώθηκε ότι τα 2 σύνολα δεδομένων πληρούσαν τις ίδιες προϋποθέσεις για συμπερίληψη και τον αποκλεισμό ανεξάρτητων παραγόντων κινδύνου, σχεδόν 70.000 συμμετέχοντες συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα χώρισε τους ανθρώπους σε 3 κατηγορίες, ανάλογα με τη μορφή της ζάχαρης την οποία κατανάλωναν: γαρνιτούρες με ζάχαρη, σνακς και ζαχαρούχα ποτά.

Επιπρόσθετα εντόπισαν 7 καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής, των αορτικών ανευρυσμάτων, της στένωσης της αορτής, του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, της καρδιακής προσβολής και της καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρακολουθούνταν έως ότου πεθάνουν ή μέχρι που διαγνώστηκαν με δύο από τις παραπάνω ασθένειες, ή ως το τέλος της μελέτης το 2019. Συνολικά, σχεδόν 26.000 άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρδιαγγειακή νόσο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν για να αναλύσουν πώς τα διαφορετικά πρότυπα κατανάλωσης ζάχαρης επηρέασαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων των ανθρώπων.

Τα ζαχαρούχα ποτά βρέθηκαν να έχουν τη χειρότερη επίδραση στην υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας, κολπικής μαρμαρυγής και ανευρύσματος. Επιπλέον, η κατανάλωση περισσότερης πρόσθετης ζάχαρης εν γένει συνέβαλε στην αύξηση του κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, ανευρύσματος και καρδιακής ανεπάρκειας.

Η περιστασιακή κατανάλωση σνακ, ωστόσο, απέφερε καλύτερα αποτελέσματα από την πλήρη αποχή από αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αν και δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν αυτό το αποτέλεσμα, οι ίδιοι ανέφεραν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα άτομα που δεν έτρωγαν καθόλου λιχουδιές είχαν εξαιρετικά περιοριστικές δίαιτες ή άλλα προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, πιστεύουν ότι αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η εξαιρετικά χαμηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να μην ωφελεί, εν τέλει, την καρδιαγγειακή υγεία.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά να μην καταναλώνετε περισσότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων σας με τη μορφή πρόσθετης ζάχαρης. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 12 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη στο πλαίσιο μίας δίαιτας 2.000 θερμίδων.


Σχετικά Άρθρα