ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου στις γυναίκες

03 Ιουνίου 2024, 10:00

images

Ερευνητές από το Brigham and Women's Hospital, εντόπισαν και αξιολόγησαν υποκείμενους μηχανισμούς της μεσογειακής διατροφής, η τήρηση της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε μία μείωση κατά 23% στον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία για τις Αμερικανίδες. Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία, έχουν αναφερθεί σε πολλές μελέτες, αλλά υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα για τις επιδράσεις της στις γυναίκες των ΗΠΑ και δεν έχει γίνει κατανοητό το γιατί η δίαιτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου. Σε μια νέα μελέτη που παρακολούθησε περισσότερες από 25.000 αρχικά υγιείς γυναίκες στις ΗΠΑ για έως και 25 χρόνια, ερευνητές από το Brigham and Women's Hospital, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχουσες που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, είχαν έως και 23% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία.

Οι ερευνητές εντόπισαν αλλαγές στους βιοδείκτες του μεταβολισμού, όπως φλεγμονή, αντίσταση στην ινσουλίνη και πολλά άλλα. Τα αποτελέσματα της έρευνας, δημοσιεύονται στο JAMA.

«Για τις γυναίκες που θέλουν να ζήσουν περισσότερο, η μελέτη μας συνιστά να προσέχουν τη διατροφή τους. Τα καλά νέα είναι ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση περίπου κατά ¼ του κίνδυνο θανάτου για περισσότερα από 25 χρόνια με όφελος, τόσο για τον καρκίνο, όσο και για τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις, τις κορυφαίες αιτίες θανάτου στις γυναίκες (και στους άνδρες) στις ΗΠΑ και παγκοσμίως», δήλωσε η συγγραφέας Samia Mora, MD, καρδιολόγος και διευθύντρια στο Brigham.

Η μεσογειακή διατροφή είναι μια διατροφή με μεγάλη ποικιλία (ξηροί καρποί, σπόροι, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια). Το κύριο λίπος είναι το ελαιόλαδο (συνήθως εξαιρετικά παρθένο) και η διατροφή περιλαμβάνει επιπλέον μέτρια πρόσληψη ψαριών, πουλερικών, γαλακτοκομικών, αυγών και αλκοόλ και σπάνια κατανάλωση κρέατος, γλυκών και επεξεργασμένων τροφίμων.

Η παρούσα μελέτη διερεύνησε το μακροπρόθεσμο όφελος από την τήρηση της μεσογειακής διατροφής σε πληθυσμό των ΗΠΑ που συμμετείχε ως μέρος της Μελέτης για την Υγεία των Γυναικών και διερεύνησε τους βιολογικούς μηχανισμούς που μπορεί να εξηγήσουν τα οφέλη της δίαιτας στην υγεία. Οι ερευνητές της μελέτης αξιολόγησαν μια ομάδα περίπου 40 βιοδεικτών που αντιπροσωπεύουν διάφορες βιολογικές οδούς και κλινικούς παράγοντες κινδύνου.

Οι βιοδείκτες του μεταβολισμού και της φλεγμονής είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή, ακολουθούμενοι από τις πλούσιες σε τριγλυκερίδια λιποπρωτεΐνες, το λίπος και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Άλλες βιολογικές οδοί που σχετίζονται με αμινοξέα, λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας, λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας, γλυκαιμικά μέτρα και υπέρταση επιδρούν σε μικρότερο βαθμό.

«Η έρευνά μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τη δημόσια υγεία: Ακόμη και οι μέτριες αλλαγές σε καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου για μεταβολικές ασθένειες —ιδιαίτερα εκείνες που συνδέονται με μικρομόρια, μεταβολίτες, φλεγμονή, λιποπρωτεΐνες πλούσιες σε τριγλυκερίδια, παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη — μπορούν να αποφέρουν σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη από την παρακολούθηση μια μεσογειακή διατροφή Αυτό το εύρημα υπογραμμίζει τη δυνατότητα ενθάρρυνσης πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών για τη μείωση του συνολικού κινδύνου θνησιμότητας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Shafqat Ahmad, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα της Σουηδίας και ερευνητής στο Κέντρο για Lipid Metabolomics and the Division of Preventive Medicine στο Μπίρμπιγχαμ.

Σχετικά Άρθρα