Η μεσογειακή διατροφή ίσως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου
27 Φεβρουαρίου 2025, 10:00

Έχει αποδειχθεί ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, ενώ μειώνει επίσης τον κίνδυνο θανάτου γυναικών από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου κατά 17%. Η μεσογειακή διατροφή κερδίζει επίσης την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά την υγιή απώλεια βάρους και τη μείωση της παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο και πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές και νεφρικές παθήσεις, το εγκεφαλικό και άλλα.
Τώρα, μεγάλη, παρατηρητική μελέτη ρίχνει φως στους τρόπους με τους οποίους αυτού του είδους η διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου...
«Αυτό ήταν εκπληκτικό. Η τήρηση της μεσογειακής διατροφής συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία, ανεξάρτητα από το ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) ή την κατανομή λίπους», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Inmaculada Aguilera-Buenosvinos, μεταδιδακτορική επιστήμονας στο τμήμα προληπτικής ιατρικής και δημόσιας υγείας στο University of Navarra's Institute for Health Research Spain στην Pamplona.
«Αυτό υποδηλώνει ότι άλλοι μηχανισμοί - όπως η μειωμένη φλεγμονή, η βελτιωμένη μεταβολική υγεία ή οι διατροφικές αλληλεπιδράσεις με το μικροβίωμα - μπορεί να είναι υπεύθυνοι για τα προστατευτικά αποτελέσματα», δήλωσε η Aguilera-Buenosvinos.
Όπως μεταδίδει το CNN, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, ανέλυσε δεδομένα διατροφής και ιατρικών δεδομένων σε περισσότερα από 450.000 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη European Prospective Investigation on Cancer and Nutrition ή EPIC, ηλικίας μεταξύ 35 και 70 ετών, από το 1992 έως το 2000 σε 23 κέντρα σε 10 χώρες. 3 από αυτές τις χώρες — η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία — είναι γνωστές για την τήρηση της μεσογειακής διατροφής, ενώ οι άλλες 7 χώρες (Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και ΗΒ) συνήθως ακολουθούν διαφορετικά διατροφικά πρότυπα.
Οι άνθρωποι που τηρούσαν περισσότερο τη μεσογειακή διατροφή είχαν περίπου 6% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία σε σύγκριση με εκείνους με λιγότερη συμμόρφωση, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Αν και αυτός ο αριθμός μπορεί να φαίνεται μικρός, η σημασία αυξάνεται όταν εφαρμόζεται σε μεγαλύτερους πληθυσμούς, είπε η Aguilera-Buenosvinos.
«Ακόμη και μια μικρή μείωση του κινδύνου σε ατομικό επίπεδο μπορεί να μεταφραστεί σε χιλιάδες περιπτώσεις καρκίνου που μπορούν να προληφθούν όταν εφαρμοστεί σε επίπεδο πληθυσμού», δήλωσε «Η προώθηση της τήρησης της μεσογειακής διατροφής ως ενός οικονομικού, προσβάσιμου και βιώσιμου διατροφικού προτύπου θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις στρατηγικές πρόληψης του καρκίνου».
Τα περιστασιακά διαλείμματα από τη δίαιτα βοήθησαν επίσης στη διατήρηση του καρκίνου, αν και όχι τόσο όσο η πλήρης υιοθέτηση του μεσογειακού στυλ διατροφής, διαπίστωσε η μελέτη.
«Με άλλα λόγια, είναι εντάξει να τρώτε ένα πιο ανθυγιεινό γεύμα πού και πού», είπε ο Δρ Neil Iyengar, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Weill Cornell Medical College και ογκολόγος ειδικός στον καρκίνο του μαστού στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center. «Η δίαιτα είχε ακόμη υψηλότερη προστατευτική δράση για τους καπνιστές, κάτι που είναι πιθανό [να συμβαίνει] επειδή οι καπνιστές ξεκινούν διατρέχοντας υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τους μη καπνιστές».
Τέλος, σημειώνεται πως η συγκεκριμένη μελέτη δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο ορμονικών καρκίνων, όπως ο καρκίνος του μαστού, εύρημα που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη έρευνα.