ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατανάλωση περισσότερων ωμών λαχανικών βοηθάει στην απώλεια βάρους

13 September 2024, 09:00

images

Ερευνητές από το Νοσοκομείο Qilu του Πανεπιστημίου Shandong, πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση που δείχνει μια σχέση μεταξύ της διατροφής με βάση τα φυτά και των βέλτιστων μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων για την υγεία, ιδιαίτερα σε σχέση με την παχυσαρκία. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 24 μελέτες για τις φυτικές δίαιτες και την απώλεια βάρους, αναλύοντας δεδομένα από 2.223 άτομα ηλικίας 18 έως 82 ετών, με διάρκεια δίαιτας από 2 έως 96 εβδομάδες, και διαπίστωσε ότι τα οφέλη της φυτικής δίαιτας, τείνουν να αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.

Ενώ οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν αυστηρά χορτοφαγικές δίαιτες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους, αυτή δεν ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από εκείνους που εξακολουθούσαν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά και αυγά.

Ωστόσο, μελέτες που αφορούσαν μεγαλύτερη κατανάλωση ωμών λαχανικών, έδειξαν την ισχυρότερη σχέση με μειωμένους κινδύνους παχυσαρκίας και καρδιακών παθήσεων.

Αν και οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές δεν μπορούν να αποδείξουν οριστικά ότι η κατανάλωση ωμών λαχανικών οδηγεί άμεσα σε καλύτερη υγεία, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια δεύτερη ανάλυση χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Mendelian, που εφαρμόζεται για τον εντοπισμό των σχέσεων αιτίου-αποτελέσματος στην υγεία.

Η ομάδα εντόπισε γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με παράγοντες, όπως η διατροφή με βάση τα φυτά και η κατανάλωση λαχανικών, αναλύοντας γενετικά δεδομένα από μια δημόσια βάση δεδομένων.

Αυτή η ανάλυση έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων ωμών λαχανικών, ήταν πιο πιθανό να ευθύνεται για την απώλεια βάρους που παρατηρήθηκε, σε σύγκριση με τη γενετική προδιάθεση.

Η ανάλυσή τους, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition, προσθέτει στοιχεία στα ήδη υπάρχοντα δεδομένα που συνδέουν τις φυτικές δίαιτες με τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης υγείας, που σχετίζεται με την απώλεια βάρους και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες, συνδέονται με καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης, υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, βελτιωμένη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και συνολική μακροζωία. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι μια διατροφή με βάση τα φυτά, προσφέρει μια αποτελεσματική προσέγγιση για τον έλεγχο του βάρους και τη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής για την πρόληψη και τη διαχείριση μεταβολικών διαταραχών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να αφαιρέσουν το κρέας από τη διατροφή τους, αλλά υποδηλώνει ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος, όπου είναι δυνατόν, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία.

Σχετικά Άρθρα