ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατανάλωση 4 μερίδων «σταυρανθών» καθημερινά συμβάλλει στον έλεγχο της πίεσης

20 September 2024, 10:00

images

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενήλικες παγκοσμίως έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, γεγονός που την καθιστά κρίσιμο θέμα έρευνας και παρεμβάσεων για την υγεία. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine, εξέτασε πώς ορισμένα λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι  που ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες με αυξημένη αρτηριακή πίεση πρώτου σταδίου.

Ειδικότερα, oι ερευνητές της μελέτης ήθελαν να δουν πώς τα σταυρανθή λαχανικά επηρέασαν την αρτηριακή πίεση. Έτσι, μέτρησαν πώς τα σταυρανθή λαχανικά επηρέασαν τη συστολική αρτηριακή πίεση σε διάστημα 24 ωρών.

Αυτή η έρευνα ήταν μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, διασταυρούμενη δοκιμή που παρακολούθησε 18 Αυστραλούς συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 56 και 72 ετών. Οι συμμετέχοντες είχαν ήπια ή μέτρια υψηλή αρτηριακή πίεση, που ορίζεται ως συστολική αρτηριακή πίεση μεταξύ 120 και 160 mmHg και διαστολική ένδειξη μικρότερη από 100 mmHg. Η μέση συστολική αρτηριακή πίεση κατά την έναρξη, θεωρήθηκε ήπια αυξημένη στα 135,9 mmHg και η μέση διαστολική αρτηριακή πίεση ήταν 76,4 mmHg.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο για να καθορίσουν τις βασικές δίαιτες και την τυπική κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών. Συγκέντρωσαν επίσης δεδομένα για τη σωματική δραστηριότητα και τα επίπεδα άγχους. Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε 2 παρεμβάσεις διάρκειας 2 εβδομάδων με διάλειμμα 2 εβδομάδων μεταξύ των παρεμβάσεων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 4 μερίδων ημερησίως σταυρανθών λαχανικών για 2 εβδομάδες, βοήθησε στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης 24 ωρών κατά μέσο όρο 2,5 mmHg. Αυτή η μείωση θα μπορούσε να σημαίνει μείωση του κινδύνου για μείζονα καρδιαγγειακά συμβάντα κατά 5%.

Ο Christopher Berg, MD, καρδιολόγος στο MemorialCare Heart and Vascular Institute στο Orange Coast Medical Center στο Fountain Valley, CA, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε τα ακόλουθα σχετικά με τα ευρήματα της μελέτης:

«Αυτή είναι μια συναρπαστική μελέτη γιατί δείχνει ότι, καταναλώνοντας απλώς μεγαλύτερες ποσότητες μιας φυσικής τροφής, μπορεί να είναι δυνατό να αλλάξουμε σημαντικά τη βιολογία μας και να βελτιώσουμε την αρτηριακή μας πίεση. Αυτή η επίδραση πιθανότατα οφείλεται στις βιολογικές επιδράσεις των μικροθρεπτικών συστατικών που είναι ιδιαίτερα για τα σταυρανθή λαχανικά».

Σχετικά Άρθρα