ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καθημερινή κατανάλωση καφέ βοηθάει στην απώλεια βάρους και στη μείωση του λίπους

04 Οκτωβρίου 2024, 09:00

images

Η καφεστόλη είναι μία φυσική ένωση διτερπενίου που βρίσκεται στον καφέ, ιδιαίτερα στον καφέ που παρασκευάζεται χωρίς να χρησιμοποιείται κάποιο φίλτρο, όπως ο στιγμιαίος, ο ελληνικός και ο καφές εσπρέσο. Είναι αυτή που προσθέτει στη γεύση και το άρωμα του καφέ, ενώ μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία.

Τα τελευταία χρόνια, μία ομάδα Δανών ερευνητών μελέτησε την επίδραση της καφεστόλης στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και σε άλλους μεταβολικούς δείκτες υγείας. Τα αρχικά ευρήματά τους έδειξαν ότι η καφεστόλη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Σε κυτταρικές μελέτες, παρατήρησαν ότι η καφεστόλη αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης και ενισχύει την πρόσληψη γλυκόζης, ενώ σε μοντέλα ποντικών με διαβήτη, βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Επίσης, διερεύνησαν τις επιδράσεις της καφεστόλης σε συμμετέχοντες με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2.

Διαπίστωσαν ότι αυτές οι ενώσεις φάνηκε να μειώνουν για λίγο τη γλυκόζη, ιδιαίτερα σε άτομα με μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη ή γλυκόζη νηστείας ή με διαβήτη τύπου 2.

Στην τελευταία τους τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή - που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients - οι ερευνητές είχαν ως στόχο να αξιολογήσουν εάν η καφεστόλη επηρεάζει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την ανοχή στη γλυκόζη σε υγιή άτομα με υψηλή περίμετρο μέσης, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη.

Τα νέα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση 6 χιλιοστόγραμμων (mg) καφεστόλης δύο φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες, μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρά απώλεια βάρους και σωματικού λίπους, αλλά δεν βελτιώνει σημαντικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη ή την ανοχή στη γλυκόζη.

Οι περιορισμοί της μελέτης δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων, ωστόσο αυτή η μελέτη προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για μελλοντική έρευνα σχετικά με τον πιθανό ρόλο της καφεστόλης στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Σχετικά Άρθρα