ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καφεΐνη είναι υπό προϋποθέσεις ωφέλιμη και για την καρδιακή υγεία

19 September 2024, 16:00

images

Ένα πρωινό φλιτζάνι καφέ μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από το να σάς ξυπνήσει, σύμφωνα με νέα έρευνα. Μέτριες ποσότητες πρόσληψης καφεΐνης - που ορίζονται ως περίπου 3 φλιτζάνια καφέ ή τσάι την ημέρα - συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Chaofu Ke, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο Soochow στο Suzhou, Κίνα.

Η καρδιομεταβολική πολυνοσηρότητα ή CM είναι η συνύπαρξη τουλάχιστον δύο καρδιομεταβολικών ασθενειών όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο διαβήτης τύπου 2.

«Η κατανάλωση καφέ και καφεΐνης, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό προστατευτικό ρόλο σε όλες σχεδόν τις φάσεις της ανάπτυξης CM», εξήγησε ο Ke.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 180.000 άτομα στη UK Biobank, τα οποία δεν είχαν καρδιομεταβολικά νοσήματα στην αρχή. Οι πληροφορίες περιελάμβαναν την κατανάλωση καφεΐνης από τους ίδιους τους συμμετέχοντες μέσω καφέ ή μαύρου ή πράσινου τσαγιού και τις καρδιομεταβολικές ασθένειες που ανέπτυξαν μέσω των δεδομένων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, των νοσοκομειακών αρχείων και των πιστοποιητικών θανάτου, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Σύμφωνα με το CNN Health, όσοι κατανάλωναν μέτρια ποσότητα καφεΐνης, είχαν μειωμένο κίνδυνο νέας εμφάνισης καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας. Ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 48,1% εφόσον έπιναν 3 φλιτζάνια την ημέρα ή 40,7% εάν λάμβαναν 200 έως 300 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης καθημερινά, σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν ή έπιναν λιγότερο από 1 φλιτζάνι, είπε ο Ke.

Η μελέτη είχε μεγάλο μέγεθος δείγματος και χρησιμοποίησε πολλαπλούς βιοδείκτες για να υποστηρίξει τα ευρήματα, δίνοντάς της μια έντονη ματιά στο πώς η καφεΐνη επηρεάζει την υγεία της καρδιάς, δήλωσε ο Δρ. Gregory Marcus, αναπληρωτής επικεφαλής καρδιολογίας για την έρευνα και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

«Αυτές οι παρατηρήσεις προσθέτουν στον αυξανόμενο όγκο αποδεικτικών στοιχείων ότι η καφεΐνη και οι φυσικές ουσίες που συνήθως καταναλώνονται που περιέχουν καφεΐνη, όπως το τσάι και ο καφές, μπορεί να ενισχύσουν την καρδιαγγειακή υγεία», είπε ο Marcus.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, ενώ αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ καφεΐνης, τσαγιού και καφέ και μειωμένο κίνδυνο συνδυασμού καρδιαγγειακών παθήσεων, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί προτού οδηγηθούμε σε συμπεράσματα για αληθινές αιτιώδεις επιπτώσεις», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα