Η ιαπωνική διατροφή μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της λιπώδους ηπατικής νόσου
04 Μαΐου 2023, 09:00
Νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο MDPI, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή ιαπωνικού τύπου μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD) να επιβραδύνουν την εξέλιξή της. Οι συγγραφείς της μελέτης παρακολούθησαν τη διατροφή και την εξέλιξη της νόσου 136 ατόμων με NAFLD που νοσηλεύονταν στο Μητροπολιτικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οσάκα στην Ιαπωνία.
Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τη δίαιτα κάθε ατόμου, σύμφωνα τον Ιαπωνικό Δείκτη Διατροφής 12 συστατικών (mJDI12). Οι υψηλές βαθμολογίες mJDI12 συσχετίστηκαν με επιβράδυνση της εξέλιξης της ηπατικής ίνωσης που συνοδεύει τη NAFLD.
Η ιαπωνική δίαιτα αποτελείται από 12 βασικές τροφές και ομάδες τροφίμων:
- ρύζι
- σούπα μίσο
- τουρσί
- προϊόντα σόγιας
- πράσινα και κίτρινα λαχανικά
- φρούτα
- θαλασσινά
- μανιτάρια
- φύκια
- πράσινο τσάι
- καφέ
- μοσχάρι και χοιρινό.
Στο πλαίσιο της ιαπωνικής διατροφής, οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερη σόγια, θαλασσινά και φύκια παρουσίασαν τη σημαντικότερη καταστολή της εξέλιξης της ηπατικής ίνωσης. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης την επίδραση της δίαιτας στη μυϊκή μάζα και διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερα προϊόντα σόγιας, έχτιζαν περισσότερο τους μύες τους, εκτός από το ότι είχαν χαμηλά ποσοστά εξέλιξης της ίνωσης.
«Αυτή η μελέτη δίνει έμφαση στην ευκαιρία να είστε προληπτικοί στην υγεία σας προσθέτοντας θεραπευτικές τροφές για να βοηθήσετε στην πρόληψη της εξέλιξης της λιπώδους νόσου του ήπατος», είπε η Michelle Routhenstein, διαιτολόγος που εξειδικεύεται στην υγεία της καρδιάς στο EntirelyNourished.com.
Επιπλέον, ο Δρ Muhammad Nadeem Aslam, βοηθός ερευνητής στο Τμήμα Παθολογίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η δίαιτα πολλών Αμερικανών, απέχει πολύ «από τις διατροφικές οδηγίες για υγιεινά διατροφικά πρότυπα».
«Η έλλειψη αυτών των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά στην καθημερινή διατροφή μπορεί να προκαλέσει χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης τύπου 2, παχυσαρκία και λιπώδη ηπατική νόσο», είπε ο Δρ Aslam.
Ο ίδιος επεσήμανε το πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούνται πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά δίαιτες, οι οποίες έχουν λιγότερα σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο:
«Λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, θαλασσινά, αυγά, φασόλια, μπιζέλια και φακές, ανάλατοι ξηροί καρποί και σπόροι, γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά και χαμηλά λιπαρά, και άπαχα κρέατα και πουλερικά — όταν παρασκευάζονται χωρίς ή με ελάχιστα πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένο λίπος και νάτριο, είναι τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά», κατέληξε ο Δρ Aslam.