Η διαλειμματική νηστεία βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία σε άτομα με προβλήματα παχυσαρκίας
10 Ιανουαρίου 2025, 10:00
Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας (UGR), το Δημόσιο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα (UPNA) και το CIBER απέδειξε ότι η διαλειμματική νηστεία είναι αποτελεσματική μέθοδος για την απώλεια βάρους και βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία σε άτομα με προβλήματα παχυσαρκίας.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διερεύνησαν τα αποτελέσματα μιας παρέμβασης 12 εβδομάδων με 3 διαφορετικές στρατηγικές νηστείας: νηστεία νωρίς μέσα στη μέρα (πρόσληψη τροφής σε διάστημα περίπου 9:00-17:00), νηστεία αργά μέσα στη μέρα (περίπου 14:00-22:00) και νηστεία, κατά την οποία οι άνθρωποι μπορούσαν να επιλέξουν τη χρονική περίοδο στην οποία ήθελαν να φάνε, και το έκαναν κατά μέσο όρο μεταξύ 12:00 και 20:00.
Επιπλέον, όλα τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη έλαβαν την τυπική θεραπεία, η οποία συνίστατο σε ένα πρόγραμμα διατροφικής εκπαίδευσης σχετικά με τη μεσογειακή διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής. Σε αυτήν την τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, δοκιμή, που διεξήχθη στη Γρανάδα και στην Παμπλόνα, συμμετείχαν συνολικά 197 άτομα (50% γυναίκες) ηλικίας 30-60 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε 1 από τις ακόλουθες ομάδες: συνήθη θεραπεία (49 συμμετέχοντες), νηστεία νωρίς μέσα στη μέρα (49 συμμετέχοντες), νηστεία αργά μέσα στη μέρα (52 συμμετέχοντες) ή νηστεία που επέλεξαν μόνοι τους (47 συμμετέχοντες).
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Medicine , αποκαλύπτουν ότι η διαλειμματική νηστεία δεν προσέφερε επιπλέον οφέλη σε σχέση με ένα πρόγραμμα διατροφικής εκπαίδευσης στη μείωση του σπλαχνικού λίπους. Ωστόσο, οι ομάδες νηστείας, ανεξάρτητα από το χρόνο κατανάλωσης τροφής, πέτυχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους, κατά μέσο όρο 3-4 κιλά, σε σύγκριση με τη συνήθη ομάδα θεραπείας, στην οποία οι συμμετέχοντες προσελάμβαναν τροφή για τουλάχιστον 12 ώρες. Συγκεκριμένα, η ομάδα της νηστείας νωρίτερα μείωσε σε μεγαλύτερο βαθμό το κοιλιακό υποδόριο λίπος, δηλαδή το λίπος ακριβώς κάτω από το δέρμα.
Η μελέτη αξιολόγησε επίσης τα επίπεδα νηστείας και 24ωρης γλυκόζης χρησιμοποιώντας μια συνεχή συσκευή παρακολούθησης γλυκόζης που φορούσαν οι συμμετέχοντες για 14 ημέρες πριν και στο τέλος της παρέμβασης. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ομάδα νηστείας νωρίς μέσα στη μέρα βελτίωσε σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας και τη γλυκόζη κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι όλες οι ομάδες νηστείας είχαν υψηλό ποσοστό προσκόλλησης και δεν καταγράφηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Ως εκ τούτου, η διαλειμματική νηστεία παρουσιάζεται ως μια ασφαλής και πολλά υποσχόμενη στρατηγική για τη διαχείριση του σωματικού βάρους και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να είναι κρίσιμες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διατροφικών παρεμβάσεων σε τέτοιους πληθυσμούς.