ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αγάπη για τα γλυκά συνδέεται με κίνδυνο κατάθλιψης, διαβήτη και εγκεφαλικού

15 Οκτωβρίου 2024, 09:00

images

Τα άτομα που τους αρέσει να καταναλώνουν γλυκά, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη, διαβήτη και εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Surrey. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Translational Medicine, έλαβε ανώνυμες πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές προτιμήσεις 180.000 εθελοντών εντός της UK Biobank και χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να τους ομαδοποιήσει σε 3 γενικά προφίλ: 

Προσεκτικοί με την υγεία: Προτιμούν τα φρούτα και τα λαχανικά από τα ζωικά και τα γλυκά τρόφιμα.

«Παμφάγοι»: Τους αρέσουν τα περισσότερα τρόφιμα, όπως κρέατα, ψάρια και ορισμένα λαχανικά, καθώς και γλυκά και επιδόρπια.

Αγάπη με τα γλυκά: Προτιμούν γλυκές τροφές και ροφήματα με ζάχαρη και ενδιαφέρονται λιγότερο για πιο υγιεινές επιλογές όπως φρούτα και λαχανικά.

Η ομάδα του Surrey εξέτασε τα δεδομένα της UK Biobank σε δείγματα αίματος όπου είχαν μετρηθεί 2.923 πρωτεΐνες και 168 μεταβολίτες για να δει πώς άλλαξαν αυτά τα επίπεδα σε κάθε ομάδα.

Ο καθηγητής Nophar Geifman, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Υγείας και Βιοϊατρικής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε:

"Τα τρόφιμα που σας αρέσουν ή δεν σας αρέσουν φαίνεται να συνδέονται άμεσα με την υγεία σας. Εάν τα αγαπημένα σας φαγητά είναι τα κέικ, τα γλυκά και τα ζαχαρούχα ποτά, τότε τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας. Βρήκαμε ότι η ομάδα όσων αγαπούν τα γλυκά, έχει 31% περισσότερες πιθανότητες να πάσχει από κατάθλιψη. Βρήκαμε επίσης ότι η ομάδα των γλυκών, είχε υψηλότερα ποσοστά διαβήτη, καθώς και αγγειακές παθήσεις της καρδιάς, σε σύγκριση με τις άλλες 2 ομάδες.

Στην ομάδα όσων αγαπούν τα γλυκά, [οι συμμετέχοντες] είχαν υψηλότερα επίπεδα αντιδρώσας πρωτεΐνης C, η οποία είναι δείκτης φλεγμονής. Τα αποτελέσματα στο αίμα τους δείχνουν επίσης υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης και φτωχά προφίλ λιπιδίων, κάτι που είναι ένα ισχυρό προειδοποιητικό σημάδι για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις».

Αντίθετα, η ομάδα που πρόσεχε περισσότερο την υγεία της, η οποία είχε επίσης υψηλότερη πρόσληψη διαιτητικών ινών, είχε χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνιες νεφρικές παθήσεις και εγκεφαλικό, ενώ η ομάδα παμφάγων είχε μέτριους κινδύνους για την υγεία.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής, κατά μέσο όρο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ 9% και 12,5% των θερμίδων ενός ατόμου προέρχονται από την ελεύθερη ζάχαρη - αυτή ορίζεται ως ζάχαρη που προστίθεται σε τρόφιμα ή ποτά, όπως μπισκότα, τα κέικ, τα αρτοσκευάσματα εν γένει και οι πίτες.

Σχετικά Άρθρα